Leptir mašna ili kravata? – pitanje je zrelih muškaraca

Jesen i zima su periodi kada muškarci češće nose odela, pa je zato neophodno da znate čime da upotpunite takav stajling. Da li je bolja kravata ili leptir mašna, pitanje je sad? Veliki broj muškaraca nije siguran kada se nosi leptir mašna, a kada kravata. Postoje prilike kada se morate odlučiti za jednu ili drugu varijantu. Nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći pri ovoj odluci.

U kojim prilikama se nosi leptir mašna?

Leptir mašna je  predivan stilski aksesoar, koji će učiniti da izgledate poput Džejms Bonda. Ona se uglavnom nosi na proslavama, rođendanima, venčanjima ili popodnevnim i noćnim izlascima.

Leptir mašna se ne mora strogo nositi uz odelo, ona je u trendu nekoliko godina u nazad, mnoge poznate ličnosti nose leptir mašne na obične bele košulje i farmerke ili pantalone u boji. Važno je da pre svega odredite nivo formalnosti događaja na koji idete i u skladu sa tim donesete odluku. Leptir mašnom ćete razbiti poslovnu monotoniju i izgledaćete ležernije, a ona se takođe stavlja mnogo lakše nego kravata.

Kada nositi kravatu?

Kravata se nosi u svečanijim i ozbiljnijim prilikama kao što su poslovni sastanci, poslovne večere ili razgovori za posao na visokom položaju. Ona vam pruža dozu ozbiljnosti i odgovornosti. Uz to možete je kombinovati sa muškim šeširom, koji će dati vašem stilu određen šmek.

Postoje različiti dezeni, ali je crna kravata uvek najelegantniji izbor. Ona se slaže uz odelo svakog kroja, a ne izgleda napadno. Često se nose i teget, bordo i krem kravate, a danas se mogu naći i kravate sa raznim dezenima za urbane muškarce.

Kako vezati kravatu?

Vezivanje kravate često predstavlja problem mnogim muškarcima, naročito kada moraju sami da je nameštaju i zato je često izbegavaju. Međutim ništa ne može zameniti kravatu u njenom spoju sa odelom u ozbiljnim prilikama.

Ukoliko sami vezujete kravatu, za početak je potrebno da stanete ispred ogledala. Tako ćete videti šta radite i da li ste postigli željeni rezultat. Osim toga, moći ćete da procenite da li je kravata željene dužine.

Postoji nekoliko tehnika vezivanja čvora na kravati.

Običan čvor

Najpoznatiji je običan čvor koji se najčešće primenjuje, verovatno jer ga je relativno lako vezati. Preporučuje se da ga nose visoki i muškarci srednje visine. Običan čvor je uzak, na vrhu a na dnu se nalaze širi delovi kravate.

Pogledajte i video, možda vam on olakša „muku“ vezivanja kravate.

Vindzor čvor

Kao što i naziv sugeriše, ovo je engleski način vezivanja čvora na kravati. S obzirom na to da je to dupli čvor, malo je teži za vezivanje, i krupan je pa je preporuka da se vezuje na širokim okovratnicima. Ukoliko uspete da ga vežete pravilno, on će padati između dva dela okovratnika i sakrivati poslednje dugme košulje.

Prat čvor

Dobio je naziv po zaposlenom u američkoj Privrednoj komori Džeriju Pratu (Jerry Pratt). Pratov čvor je specifičan jer se naličje kravate postavlja na lice. Lakše ga je vezati nego Vinzdorov čvor, a prikladan je za sve prilike.

Koji model košulje izabrati uz kravatu ili leptir mašnu?

Pri odabiru košulja, treba da vodite računa o njenom kroju kako biste izabrali onaj koji najviše odgovara vašoj figuri. Takođe, važno je i da obratite pažnju na kragne na košuljama jer one određuju način vezivanja kravate. Široki okovratnici zahtevaju deblji čvor, dok sitnim okovratnicima odgovaraju uže kravate.

Ako ste se odlučili za leptir mašnu izaberite košulju sa klasičnim okovratnikom i dvostrukim kopčanjem.

Na kraju je ipak najbitnije da izaberete ono u čemu se najbolje osećate i u čemu ćete moći, nesputano da uživate u proslavama i svečanim događajima.

Summary
Leptir mašna ili kravata? - šta izabrati i za koju priliku
Article Ime
Leptir mašna ili kravata? - šta izabrati i za koju priliku
Description
Jesen i zima su periodi kada muškarci često nose odela, pa je zato neophodno da znate čime da upotpunite takav stajling.
Author
Publisher Ime
Bonzur.rs
Publisher Logo