Mleko za telo bez parabena – šta sve treba da znate

Parabeni se nalaze u raznim proizvodima, kao što su šamponi, mleka za telo, losioni. To su hemikalije, odnosno konzervansi koji proizvodu daju duži rok trajanja, tako što sprečavaju rast štetnih bakterija i mikroorganizama. Parabeni koji se koriste u kozmetici, najčešće sadrže metilparaben, propilparaben, butilparaben i etilparaben. Da bi postigli duži rok trajanja, često se koriste i u kombinaciji sa drugim konzervansima. Postoji uvreženo mišljenje da treba upotrebljavati kozmetiku pa i mleko za telo bez parabena.

Koliko su parabeni za nas štetni?

Neki od elemenata parabena, kao što su etilparaben, mogu prouzrokovati iritaciju kože. Međutim butilparaben može izazvati još teže komplikacije zbog toga što može uticati na reproduktivne organe.

Kada kupujete mleko za telo ali i bilo koji drugi proizvod, pogledajte za početak opis sastojaka koje sadrži. Proizvođači su u obavezi da ga istaknu. Parabeni u kozmetici se smatraju sigurnim ako ih ima u niskim koncetracijama – između 0,01 do 0,3% (prema CIR – Cosmetic Ingredient Review).

Evropski naučni odbor za bezbednost potrošača (SCCS) izjavio je da su parabeni u kozmetici –metilparaben i etilparaben bezbedni u maksimalno dozvoljenim koncentracijama – do 0,4% za jedan ester ili do 0,8% (kada se koriste u kombinaciji sa drugim konzervansima). Rečeno je i da su parabeni u kozmetici – butilparaben i propilparaben u kozmetičkim proizvodima sigurni za upotrebu sve dok njihova koncentracija ne prelazi 0,19% , dok su izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben i pentilparaben zabranjeni.

Međutim neke osobe su osetljivije na parabene od drugih, te im i male količine ove supstance u kozmetičkim proizvodima može smetati.

Kozmetika bez parabena

Alternativa za kozmetiku sa parabenom je sve popularnija prirodna kozmetika. Pre kupovine pročitajte sastav proizvoda i tako se opredelite za onaj najbezbedniji. Danas ima sve više prirodne kozmetike u prodavnicama i drogerijama, a one više nisu toliko cenovno nepristupačne, koliko su bile ranije. Zato se uvek radije opredelite za prirodne proizvode.

Mleka za negu tela na bazi biljnih ulja

Bademovo, susamovo ulje, ši puter mogu biti sjajna osnova za vrlo kvalitetna, hranljiva mleka ili losione za telo. Ovakvi preparati održavaju vlažnost kože, lepog blagog mirisa su i koža ih lako upija. Kombinacija lavande i ši putera na primer može vašu suvu kožu učiniti mekom i mirišljavom.

Prirodna kozmetika

To su oni proizvodi koji su napravljeni od biljnih i drugih prirodnih sastojaka, ne nužno organskih. Nekada nećemo znati svaki sastojak koji proizvođač koristi. Ipak, važno je da taj proizvod ima sertifikat ili neku drugu vrstu garancije kvaliteta kojom se dokazuje da u proizvodnji nisu korišćena hemijska jedinjenja poput parabena, naftnih derivata.

Organska kozmetika

Jedna od varijanti prirodne kozmetike za negu kože je organska. Ona je napravljena od sastojaka koji su u potpunosti ili u značajnoj meri dobijeni iz organski uzgajanih biljaka i životinja. Ovakvi preparati ne sadrže nikakve hemijske dodatke, uključujuči ni parabene. Primera radi, magareće mleko bogato mineralima i vitaminima u kombinaciji sa bademovim uljem regenerisaće vašu kožu i zategnuti je.

Ostavi svoj komentar