Kavijar je sirova riblja ikra. To je karakterističan ruski delikates, koji se uglavnom služi kao predjelo. Zbog specifičnog procesa proizdvodnje veoma je skup, a da bi se dobio kilogram kavijara potrebno je i do milion sitnih ribljih jaja. Kavijar je hrana koja se smatra jednim od najvećih delikatesa na svetu.
Vrste kavijara
U zavisnosti od vrste jesetre razlikuju se boje kavijara, ali boja nema uticaj na njegov ukus. Postoji nekoliko vrsta kavijara, a najbolji kavijar je biserno-sive boje.
Četiri vrste jesetre – beluga, osetra, sevruga i sterlet proizvode najveći deo kavijara na svetu. One žive u Kaspijskom moru, odnosno jezeru, ali ih je zbog velike ekspolatacije njihovih jajašca sve manje. Kavijar od beluge može se naći i u Crnom moru.
Crveni kavijar dobija se od lososa, a postoji i crni kavijar. Mogu se pornaći i manje cenjene vrste kavijara koje se dobijaju od drugih riba. Ipak, samo se kavijar od jesetre smatra pravim kavijarom, a proizvođači su dužni da naglase poreklo ikre.
Kako se procenjuje kvalitet kavijara?
Kvalitet kavijara određuje se na osnovu veličine i čvrstoće jajašca. Ključni faktori koji utiču na ukus kavijara su vrsta ribe, način uzgoja ribe i sam proces proizvodnje, kao i svežina kavijara. Kavijar ima veoma kratak rok trajanja. Riblja jaja moraju da se prikupljaju ručno, što je još jedan od razloga visoke cene kavijara.
Zlatni kavijar
Najskuplji i najcenjeniji kavijar na svetu je zlatni kavijar koji se naziva Almas. On se dobija od albino jesetre, stare između 60 i 100 godina, a takva ikra može se pronaći samo kod jedne od hiljadu jesetri.
Kako se jede kavijar?
Kavijar se jede isključivo hladan. On se servira i jede u malim količinama. Obično se servira kao predjelo u malim zalogajima, kako bi se osetio njegov specifičan ukus. Ljubitelji ovog delikatesa smatraju da je najbolji recept najjednostavniji, jesti ga bez ikakavih dodataka, ali se kavijar može poslužiti i na hlebu, kao i sa malo pavlake.
Smatra se da kavijar ne treba da se služi metalnim kašičicama jer mu one kvare ukus i zato se za potrebe njegovog služenja koriste specijalne kašike napravljenje od sedefa, kosti ili nekog drugog materijala.
Kladovski kavijar iz Dunava
Kavijar se mogao pronaći i u Srbiji, odnosno u Kladovu. Kladovski kavijar postao je poznat kada su se ruski migranti iz Rumunije doselili na teritoriju Kladova i okolnih sela posle Oktobarske revolucije 1917. godine. Do tada su ribari koristili dunavski kavijar kao hranu za svinje.
Ribarsko gazdinstvo „Đerdap“ koje je osnovano posle Drugog svetskog rata, otvorilo je novo poglavlje u istoriji proizvodnje kavijara u Kladovu, tako što je preuzelo organizovanu preradu ikre i promet kavijara.
Kladovski kavijar je uglavnom bio deo menija domaćih ekskluzivnih restorana, a 1968. godine počeo je da se izvozi u Sjedinjene Američke Države, a kasnije i širom Evrope.