Španski filmovi za sva vremena

Španski filmovi zauzimaju posebno mesto u svetskoj kinematografiji. Njih gotovo uvek odlikuju živost i zanimljivi, nesvakidašnji likovi. Najpoznatiji španski reditelj je svakako čuveni Pedro Almodovar, koji je stvorio neke od najboljih filmova svih vremena. Ukoliko do sada niste gledali filmove sa ovog podneblja, vreme je da što pre počnete.

Mi smo za vas izdvojili nekoliko španskih filmova koje ne smete propustiti.

Sve o mojoj majci (Todo sobre mi madre)

Jedno od najčuvenijih Almodovarovih ostvarenja je drama „Sve o mojoj majci“ iz 1999. godine. Radnja filma prati Manuelu, koja nakon tragičnog gubitka sina odlučuje da pronađe njegovog oca tranvestita. U filmu se može videti širok spektar neobičnih likova, među kojima i trudna opatica sa HIV-om, koju tumači Penelope Kruz. Film je osvojio Oskara za najbolji strani film, kao i Zlatni globus u istoj kategoriji.

Pričaj sa njom (Hable con ella)

Još jedan španski klasik koji morate pogledati, a koji je režirao Almodovar je „Pričaj sa njom“. Radnja filma prati nastrani odnos između usamljenih muškaraca i žena u komi. Glavni lik – Beninjo, zapošljava se kao medicinski brat u bolnici u kojoj je devojka u komi, kojom je on opčinjen. Nakon toga dolazi do brojnih bizarnih situacija i neobičnih zapleta. 

Šunka, šunka (Jamon, Jamon)

„Šunka, šunka“ je španska komedija sa elementima drame i erotike iz 1992. godine u kojoj glavne uloge imaju Penelopa Kruz i Havijer Bardem. Ovaj film predstavlja alegoriju koja se odnosi na špansko društvo. U filmu dolazi do sukoba tradicije i modernog shvatanja života. Penelopi Kruz je ovo bila prva filmska uloga u karijeri. Film je režirao Bigas Lune.

Nevidljivi svedok (Contratiempo)

„Nevidljivi svedok“ je španski triler koji je imao neverovatan uspeh širom sveta. Radnja filma prati španskog biznismena Adrijana Doria koji je na slobodi, nakon što je uhapšen zbog ubistva svoje ljubavnice. Zajedno sa svojim advokatom, pokušava da dokuči šta se dogodilo kobne noći kada je počinjen zločin. Glavnu ulogu u filmu ima Mario Kasas, a reditelj filma je Oriol Paulo.

Ismail (Ismael)

Radnja ovog poučnog filma o komplikovanim međuljudskim odnosima prati desetogodišnjeg Ismaila, koji dolazi u Barselonu u potrazi za svojim ocem. Jedini trag koji ima je adresa stana napisana na poleđini pisma upućenog njegovoj majci. U stanu zatiče svoju baku, koja će uložiti napore da poveže svog sina i unuka. U glavnim ulogama su Mario Kasas i Belen Rueda.

Koža u kojoj živim (La piel que habito)

Ukoliko niste gledali ni jedan Almodovarov filma do sada, možda bi bilo najbolje da počnete od psihološkog trilera „Koža u kojoj živim“ sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi. Radnja filma prati hirurga Ledgarda, koji nakon samoubistva ćerke odlučuje da se osveti njenom napasniku, tako što će mu promeniti pol i izbrisati sećanje.

Život je more (Mar adentro)

Ova drama reditelja Alejandra Amenabara iz 2004. godine, zasnovana je na istinitoj priči o životu Ramona Sampedra, kvadriplegičara koji pokušava da se izbori za pravo da okonča svoj život. Glavnu ulogu igra Havijer Bardem, a film je dobio Oskara za najbolji strani film, kao i Zlatni globus.

Ostavi svoj komentar