Edi Manie: Raznolikost životinjskog sveta me inspiriše da stvaram figure

Edi Manie (Eddy Maniez) je francuski umetnik, pointilista koji stvara prelepe skuplture životinja i ukrašava ih silikonom i Svarovski kristalima. Izlaže u galerijama i na umetničkim događajima širom sveta, u Evropi, Americi. Njegove figure će se između ostalog naći i na Bijenalu u Veneciji sledeće godine, kao i na najvećem sajmu umetnosti na svetu, „Art Basel” u Majamiju decembra 2021.

Svaki silikonski deo (tačku) postavlja manuelno, gde je svaki potez važan. Bez prethodne pripreme, koristi preciznost oka i na taj način kreira svoje životinjsko carstvo. Njegova dela inspirišu i pokreću emocije.

Imali smo čast da gospodin Edi Manie za Bonžur da ekskluzivan intervju o svom radu, inspiraciji, planovima za budućnost

Bonžur: Uglavnom pravite skulpture životinja, stvorili ste jedno čitavo životinjsko carstvo, podvodni i kopneni životinjski svet. Zašto su životinje vaša inspiracija? Da li volite životinje samo kada je u pitanju umetnost ili ste generalno ljubitelj životinja?

Životinje su mi izvor inspiracije, jer predstavljaju nekoliko stvari za mene. Divlje životinje su otelotvorenje života na zemlji, u svojoj raznolikosti boja i vrsta. Vodene ili kopnene, one su stanovnici ove planete, baš kao i mi.

Smatram ih lepim, fascinaniraju me i inspirišu. Volim i kućne ljubimce, imam psa zlatnog retrivera i kartuzijansku mačku. Oni su lojalni ljubimci, puni ljubavi, volim da posmatram njihovo ponašanje. Kada idem na planinarenje, pričinjava mi veliko zadovoljstvo da posmatram životinje, bilo da vidim mrava, jelena ili orla.

Bonžur: Vaše skulpture su napravljene od smole i silikona. Kako izgleda proces stvaranja jednog vašeg umetničkog dela?

Kreativni proces za male keramičke skulpture je sledeći, prvo crtam i skiciram objekat, zatim pravim komad u glini, a onda poveravam jednoj firmi proizvodnju kalupa. Potom spajam delove figure nakon čega moji asistenti i ja, postavljamo i lepimo Svarovski kristale na njih. Tada sam oblažem silikonskim elementima svaku svoju skulpturu i na taj način dajem život svojim delima. 

Veće skulpture, prvo crtam i modelujem na računaru, dok je proizvodnja glavnog dela i kalupa poverena lokalnoj francuskoj kompaniji. Prvo radim na izgledu sklupture a tek potom na kalupu kako bih definisao linije ekspresije koju želim da prikažem.

Bonžur: Pravite skulpture monumentalnih dimenzija, ali i manjih, koje se sjajno uklapaju u različite enterijere. Vaše skulpture sijaju, jer ih ukrašavate Svarovski kristalima. Da li samo neke delove pokrivate kristalima, ili ih koristite i za veće površine?

Moji radovi mogu da budu izloženi napolju, na otvorenom prostoru, ali je bolje unutra. Sva dela su ukrašena Svarovski kristalima, oni daju šik i sjaj. I da, mogu da pokrijem ovim kristalima cele figure.

Bonžur: Kako ste došli na ideju da kreirate tako maštovita umetnička dela?  Koje ste skulpture prvo napravili?

Ideju sam dobio pre dvadeset godina, želeo sam da dam volumen mojim slikama, te sam počeo da koristim silikon. Razmišljao sam o lomljivim objektima koji mogu da ukrašavaju brodove. Ipak, brodovi nisu stabilni u toku plovidbe na moru te postoji rizik da krhki predmeti lako padnu i polome se.  Stoga sam došao na ideju da obložim silikonom staklene flaše za vodu koje su time bile zaštićene od loma pri padu. Potom sam istom tehnikom uradio velike keramičke pepeljare, potom figure riba i danas svih životinja.

Bonžur: Primetili smo da je na jednoj vašoj figuri znak Ferarija. Da li nam možete reći više o tome?

Ponekad imam upite da personalizujem svoje skulpture. Između ostalog, kolekcionar Ferari automobila je tražio da skulpturu gorile ukrasim njegovim omiiljenim brendom.

Bonžur: Koliko je vremena potrebno za izradu skulpture većih dimenzija, s obzirom na to da su pune detalja i sigurno zahtevaju dosta strpljenja?

Za postavljanje kristala i silikona na figure većih dimenzija, kao što je na primer gorila od tri metra, potrebno je oko tri meseca rada.

Bonžur: Gde ste do sada sve izlagali i koja od tih mesta smatrate najznačajnijim u vašoj umetničkoj karijeri?

Izlažem u dvadesetak umetničkih galerija u Evropi i SAD, među kojima su Mežev (Megeve) i Pariz u Francuskoj, Majami, Dalas u Americi.

Moje skulpture će biti izložene i na međunarodnom umetničkom sajmu „Art Basel” u Majamiju od decembra 2021. godine i na Bijenalu u Veneciji 2022. godine. Ove dve izložbe predstavljaju najznačajnije događaje u razvoju moje profesionalne karijere.

Ostavi svoj komentar