Fejt Ringold – umetnica i borkinja za crnačka prava

Fejt Ringold (Faith Ringgold) je američka slikarka koja je stvorila svoj umetnički pečat oslikavanjem ćebića, na kojima je izražavala politička uverenja i probleme društva. Pored slikarstva, oprobala se u različitim vidovima umetnosti. Pravila je figure, performanse i napisala je 17 knjiga za decu. Njena dela nalaze se u najprestižnijim njujorškim muzejima. Ona danas ima 91. godinu i još uvek se bori za crnačka i ljudska prava.

U potrazi za umetničkim izražajem

Fejt je odrasla u Harlemu u Njujorku, a još u srednjoj školi odlučila je da bude umetnica. Diplomirala je i magistrirala likovnu umetnost na Siti koledžu u Njujorku (The City College of New York). Sredinom 50-ih godina radila je kao profesorka likovnog u njujorškim državnim školama.

Tokom 60-ih godina, njena politička svest je rasla. Proučavala je afričku umetnost i istoriju, nakon čega je započela niz slika pod nazivom „American People“, koje prikazuju pokret za građanska prava iz ženske perspektive.

 Na slici „American People 20: Die“ (1967) hrabro je prikazala savremene rasne nemire. Ovaj mural inspirisan je „Gernikom Pabla Pikasa, a predstavlja splet crnih i belih tela u krvavoj odeći. Muzej moderne umetnosti MoMA je 2016. godine izložio ovu njenu sliku, pored Pikasove.

Borba za ljudska i crnačka prava

Tokom sedamdesetih, Fejt je držala predavanja na feminističkim umetničkim konferencijama i aktivno je tražila rasnu integraciju njujorškog sveta umetnosti.

Pokrenula je demonstracije protiv Muzeja američke umetnosti „Vitni“ (Whitney Museum of American Art), čime je uspela da pomogne da crni umetnici dobiju raspored na izložbi.  Zajedno sa svojom ćerkom osnovala je grupu za zastupanje studentkinja i umetnica za oslobađanje crne umetnosti.

Oslikavanje jorgana

Svoj umetnički pečat uspela je da stvori zahvaljujući živopisnim jorganima, koje je oslikavala narativnim slikama i originalnim pričama smeštenim u kontekstu afroameričke istorije. Neki od njenih napoznatijih dela su „Ko se boji tetke Džemame“, „Sonijeva krivica“ i „Tar plaža“ koju je kasnije adaptirala u knjigu za decu. Pored nje, napisala je još 16 knjiga za decu.

Ove godine je u Novom muzeju (New Museum) u Njujorku održana velika retrospektivna izložba njenih dela pod nazivom „Fejt Ringold: Američki narod“.

Skulpture i performansi

Eksperimentisala je i sa skulturom, a njena dela kreću se od kostimiranih maski do visećih, samostojećih skupltura. Napravila je i seriju od 11 maski „Serija maski veštica“, koja je privukla veliku pažnju.

Kako su mnoge njene maske mogle da se nose i kao kostimi, odlučila je da se oproba i u umetnosti performansa. Ona je kombinovala pripovedanje, ples, muziku, kostime i maske inspirisane afričkom tradicijom.

Fejt Ringold danas ima 91. godinu i još uvek se bori za crnačka prava.

Summary
Fejt Ringgold – umetnica i borkinja za crnačka prava
Article Ime
Fejt Ringgold – umetnica i borkinja za crnačka prava
Description
Fejt Ringold (Faith Ringgold) je američka umetnica koja je stvorila svoj umetnički pečat oslikavanjem ćebića, na kojima je izražavala politička uverenja i probleme društva. Pored slikarstva, oprobala se u različitim vidovima umetnosti.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar