Saten – materijal koji će učiniti da se osećate elegantno, prefinjeno

Saten je materijal koji ima široku primenu, veoma je zastupljen u modnom i industrijskom dizajnu. Mi se ovoga puta osvrćemo na modne komade. Saten je vrlo prijatan materijal za nošenje, izgleda svečano i lepo se kombinuje. Nosimo ga u dnevnim, poslovnim odevnim kombinacijama, ali takođe i za svečane prilike.

Pored suknji, košulja, haljina od satena, ne možemo a da ne spomenemo i kolekcije donjeg rublja koje su izrađene od satena. Ono što je sigurno, jeste da se nikada nećete ženstvenije i seksipilnije osećati, nego u satenskom bade mantilu, spavaćici ili donjem vešu, sa primesama detalja od čipke.

Tokom srednjeg veka saten je bio izrađen od svile, shodno tome bio je i vrlo skup i koristili su ga samo viši slojevi. Saten je u Evropi počeo da se koristi sredinom dvanaestog veka i od tada pa sve do danas je u upotrebi. Tkanine od satena su fleksibilnije, i fenomenalno padaju. Ako ne kupujete gotov konfekcijskih proizvod od satena, već se odlučite za šivenje, bitno je da odaberete pravog šnajdera, jer sa satenom nije lako raditi. To je živ, klizav, gladak materijal, koji izgleda glamoruzno, ali može da zadaje muke pri šivenju.