Ljubavni filmovi za sva vremena – 15 predloga koje treba odgledati

Ljubav je tema koja je oduvek inspirisala kako pisce tako i reditelje filmova. Ne postoji bolji način da se opustite posle napornog radnog dana od gledanja ljubavnih filmova, koji će vam sigurno izmamiti osmeh na lice.

Mi smo za vas izdvojili 15 ljubavnih filmova za sva vremena.

Titanik

Titanik je svakako prva asocijacija na ljubavne filmove. Nesvakidašnja i tragična ljubavna priča Džeka i Rouz ostaviće utisak na svakoga. Titanik je film koji je rađen prema istinitom događaju, iz ugla zaljubljenog mladog para, koji dolaze iz različitih slojeva društva. Ako do sada niste, iako je to malo verovatno, pogledajte film Titanik sa Kejt Vinslet (Kate Winslet) i Leonardom Dikarpirom (Leonardo DiCaprio).

Doručak kod Tifanija

Uvek elegentna i ženstvena Odri Hepbern (Audrey Hepburn) podarila nam je jednu od omiljenih uloga svih vremena u ljubavnim filmovima. Predivna ljubavna priča o neobičnoj Holi postaće jedan od vaših omiljenih filmova.

Dnevnik Bridžit Džons

Dnevnik Bridžit Džons je film koji će vam sigurno popraviti raspoloženje. Iako u svojoj srži ima ljubavnu priču Bridžit i Marka Darsija, film obiluje komičnim situacijama i razdraganošću. Postoje tri dela ovog filma, ali će prva dva ostati upamćena kao romantične komedije za sva vremena.

Kazablanka

Za sve ljubitelje starih filmova tu je Kazablanka sa predivnom Ingrid Bergman (Ingrid Bergman) i šarmantnim Hemfri Bogartom (Humphrey Bogart). Ilsa i Rik morali su da žrtvuju svoju ljubav zbog borbe sa nacistima. Kazablanka je možda i jedan od najromantičnijih filmova svih vremena, a nalazi se i na listi 250 najboljih filmova svih vremena na sajtu IMDb.

Besani u Sijetlu

Još jedan ljubavni klasik je svakako „Besani u Sijetlu“. Glavne uloge u filmu tumače Meg Rajan (Meg Ryan) i Tom Henks (Tom Hanks). Radnja filma prati neobično upoznavanje Sema i Eni, koji su se upoznali zahvaljujući Semovom sinu, koji je nazvao radio stanicu i ispričao životnu priču svog oca u želji da mu preko radija pronađe ženu.

Beležnica

Beležnica se smatra jednim od najuspešnijih filmova 21. veka, a glavne uloge u njemu imaju Rajan Gosling (Ryan Gosling) i Rejčel Mekadams (Rachel McAdams). Film je rađen po romanu Nikolas Sparksa (Nicholas Sparks), koji se smatra jednim od najuspešnijih pisaca ljubavnih romana. Noe i Eli pokazali su u filmu da godine razdvojenosti i različiti životi ne mogu ništa pravoj ljubavi.

Prljavi ples

Za sve ljubitelje mjuzikla tu je i čuveni „Prljavi ples“. Pored neodoljive ljubavne priče, ovaj film će vas i razigrati. Prljavi ples je nagrađen i Oskarom za najbolju originalnu pesmu „I’ve Had Time of My Life“.

P.S. Volim te

Radnja filma prati mladi bračni par Holija i Geri. Njihova ljubavna idila se završava kada Geri iznenada oboli od tumora i premine. Holi je nakon toga neutešna, ne izlazi iz stana i nikome se ne javlja. Za svoj 30-ti rođendan ona dobija paket u kome su snimljene poruke njenog pokojnog supruga, koje je snimio pre smrti kako bi joj pomogao da ga preboli.

Romeo i Julija

U glavnoj ulozi je Leonardo Dikaprio kao Romeo u modernoj verziji Šeksiprove drame Romeo i Julija. U ovoj neobičnoj, modernoj adaptaciji ima i citata iz kultnog književnog dela. Film koji svakako vredi pogledati. 

Mandolina kapetana Korelija

Istorijski ljubavni film „Mandolina kapetana Korelija“ smešten je u 1940. godinu na grčko ostrvo Kefaloniju. Radnja filma prati ljubav Pelagije koju igra Penelope Kruz (Penelope Cruz) i italijanskog vojnika Korelija. Pelagijin otac je lekar koji će lečiti ranjenog kapetana, nakon čega će se roditi ljubav između njegove ćerke i Antonija Korelija. Njihova ljubav će pokušati da opstane u teškim, ratnim vremenima.

Notting Hill

Notting Hill je britanska romantična komedija sa Džulijom Roberts (Julia Roberts) i Hju Grantom (Hugh Grant) u glavnim ulogama. Radnja filma prati Vilijama Takera, vlasnika knjižare, kome naizgled ništa ne ide u životu. Jednog dana u njegovu knjižaru dolazi Ana Smit, holivudska glumica i između njih se javlja ljubav, koju moraju da kriju od paparaca.

Prohujalo s vihorom

Klark Gejbl (Clark Gable) i Vivijen Li (Vivien Leigh) igraju Skarlet O’Haru i Reta Batlera koji pokušavaju da se izbore za svoju ljubav uoči Američkog građanskog rata. Zbog kulturnog značaja ovaj film se nalazi u Državnom filmskom registru SAD.

10 stvari koje mrzim kod tebe

Iako se smatra tinejdžerskim ljubavnim filmom, „10 stvari koje mrzim kod tebe“ osvojio je srca žena svih uzrasta. Ovo je, takođe, moderna adaptacija Šekspirovog komada „Ukroćena goropad“.

Kad je Hari sreo Sali

Hari i Sali nekoliko puta su se sretali u životu, međutim među njima nije bilo simpatija zbog suprotstavljenih stavova. Kada se njihovi putevi budu, nakon nekoliko godina, ponovo susreli, između njih će se javiti ljubav proistekla iz prijateljstva.

Zgodna žena

„Zgodna žena“ je neobična priča o prostitutki koju igra Džuilja Roberts i bogatog biznismena koga glumi Ričard Gir (Richard Gere). Nakon ponude da nedelju dana provede sa njim za 3000 dolara, njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo. „Zgodna žena“ se smatra jednim od od komercijalno najuspešnijih filmova devedesetih godina. 

Ostavi svoj komentar