Istraživali smo koji filmovi su mogući kandidati za Oskara

Ceremonija dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, svetski poznatog Oskara, zakazana je za 27. mart 2022. Nekoliko važnih filmskih festivala je završeno, što smo iskoristili da napravimo rekapitulaciju filmova koji su privukli najviše pažnje medija i javnosti ove godine, te koji će verovatno postati kandidati za zlatnu statuu.

Na Filmskom festivalu u Kanu, jedan od zapaženijih filmova bio je „Francuska depeša“ (French Dispatch) Vesa Andersona (Wes Anderson), koji možemo očekivati u nominacijama za ovogodišnjeg Oskara. Nije nepoznato da je Ves Anderson miljenik i publike i kritičara još od njegovog čuvenog filma „The Grand Hotel Budapest“.

Na Venecijanskom festivalu, definitivno je najviše pažnje privukao Almodovarov (Pedro Almodovar) film „Paralelne Majke“ (Madres Paralelas) u kome je zablistala i njegova muza, Penelopa Kruz (Penelope Cruz). Ovaj film će se verovatno naći u konkurenciji za najbolji strani film.

Olivija Kolman (Olivia Colman), mogla bi se naći među nominovanima za najbolju žensku ulogu u filmu „Izgubljena ćerka“ (The Lost Daughter) rediteljke Megi Džilenhal (Maggie Gyllenhaal), rađenog po knjizi Elene Ferante (Elena Ferrante). To bio ovoj glumici bila treća nominacija i potencijalno druga osvojena nagrada.

U poslednjih nekoliko meseci glavna tema među ljubiteljima filmova je novo ostvarenje, film „Spenser“ o princezi Dajani. Kristen Stjuart (Kristen Stewart), koja glumi Dajanu, zasigurno će biti jedna od nominovanih za najbolju žensku ulogu. Film je režirao Pablo Larin (Pablo Larrain).

Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix) verovatno će i ove godine biti nominovan za najbolju mušku ulogu u filmu „C’mon C’mon“ Majkla Milsa (Mike Mills). Ovo je crno-beli film koji kritičari smatraju jednim od najboljih Milsovih ostvarenja do sada.

Vil Smit (Will Smith), ulogom u filmu „Kralj Ričard“ (King Richard), prvi put posle „Traganje za srećom“ (The Pursuit of Happynes) takođe se očekuje u ovogodišnjoj trci za Oskara.

Do 94. dodele Oskara, ostaje nam samo da nagađamo ko će biti dobitnici ove prestižne nagrade.

Foto: Youtube-screenshot