Uskoro počinje 50. FEST pod sloganom „Novi hrabri svet“

Jubilarni 50. FEST  biće održan od 25. februara do 6. marta pod sloganom „Novi hrabri svet“. Festival će otvoriti domaći film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića.

„Slogan prvog FEST-a 1971. godine bio je „Hrabri novi svet“, a 50. Fest će biti „Novi hrabri svet“. Jedna mala igra reči, a obim festivala će zavisiti od toga kakva će tada biti pandemijska situacija kod nas i u svetu. Film možete da dovedete na festival, ali je pitanje koliko gostiju može da dođe ako je neka zemlja zatvorena. Imperativ je da se održi u svom izvornom terminu.“ – izjavio je Ivan Karl, predsednik Odbora FEST-a.

Na FEST-u pet filmova koji su u trci za Oskara

Na jubilarnom 50. FEST-u možete pogledati pet filmova koji su u trci za ovogodišnjeg Oskara, a to su filmovi: „Belfast“, „Mračna kći“, film rađen prema knjizi Elene Ferante, „Sirano“, „Pica od sladića“ i film „Paralelne majke“ režisera Pedra Almodovara u kome glavnu ulogu ima Penelope Kruz.

Počasni gosti na ovogodišnjem festivalu

Počasni gost na ovogodišnjem FEST-u biće čuveni ruski reditelj Nikita Mihalkov, što je potvrdio Ivan Karl, koji je najavio i da su u toku pregovori oko dolaska tri holivudske zvezde na jubilarni FEST.

Premijeru će na ovogodišnjem festivalu imati i ruski film „Hoću muža“ u kome glavnu ulogu ima Miloš Biković, koji je ove godine i predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa.

Povodom jubileja festivala biće objavljene i knjige o Dinku Tucakoviću, Nebojši Đukeliću i Emiru Kusturici. Biće izdata i edicija poštanskih marki sa likovima umetnika koji su obeležili njegovu pedesetogodišnju istoriju.

Ivan Karl je istakao i da bi sa 50. FEST-om trebalo da zatvorimo jedan krug i da naredni, 51. bude potpuno drugačiji od svih prethodnih.

Kompletan program FEST-a pogledajte ovde.

Prošlogodišnji FEST je zbog pandemije bio održan od 7. do 16. maja, sa smanjenim brojem gostiju koji su dolazili uglavnom iz regiona.

Međunarodni filmski festival – FEST održava se od 1971. godine u Beogradu. Prvi FEST pod sloganom „Hrabri novi svet“ otvorio je film „Meš“ Roberta Altmana u Dvorani Doma sindikata.  Na prvom festivalu prikazano je 73 filmska ostvarenja koja je pogledalo oko 105.000 gledalaca. U okviru FEST-a dodeljuje se nagrada „Beogradski pobednik“ koju su do sada osvojili mnogi domaći i strani glumci kao što su Bata Živojinović i Viktorija Abril.

Summary
Uskoro počinje 50. FEST pod sloganom „Novi hrabri svet“
Article Ime
Uskoro počinje 50. FEST pod sloganom „Novi hrabri svet“
Description
Jubilarni 50. FEST  biće održan od 25. februara do 6. marta pod sloganom „Novi hrabri svet“.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar