„Priručnik za čistačice“ – novi film Pedra Almodovara

Čuveni španski reditelj Pedro Almodovar (Pedro Almodovar) najavio je svoj novi film „Priručnik za čistačice“ (A Manual For Cleaning Women), koji će biti njegovo prvo dugometražno ostvarenje na engleskom jeziku. Njegova nova muza je dvostruka oskarovka Kejt Blanšet (Cate Blanchett), koja će pored Penelope Kruz (Penelope Cruz) igrati jednu od gavnih uloga u filmu.

Film je inspirisan istoimenom knjigom Lusije Berlin (Lucia Berlin), koja prati živote različitih žena u 43 kratke priče. Almodovar će adaptirati samo 5 priča na velikom platnu, a svaka od njih prikazuje perspektivu različitih žena u njihovim svakodnevnim obavezama. Radnja filma smeštena je u Teksasu, Oklandu i Meksiku.

„To je knjiga s najviše označenih stranica i u kojoj se moje beleške olovkom po dužini takmiče s originalnim tekstom. Njene priče su toliko oštre, čak i odvratne i tako smešne da me dovode u iskušenje da nešto učinim sa njima. Knjiga je predivna. Lusija Berlin se ne razlikuje mnogo od Alis Manro. Bila je alkoholičarka i udala se za narkomana. Vrlo komplikovana ženaˮ – izjavio je  Pedro Almodovar, govoreći o tome šta ga je navelo da započne ovaj projekat.

 „Priručnik za čistačice“  biće prvi dugometražni film koji će Pedro Almodovar režirati na engleskom, ali ne i njegov prvi projekt na tom jeziku. On je 2020. godine režirao kratki, 30-minutni, film „Ljudski glas“ (The Human Voice) sa Tildom Svinton (Tilda Swinton) u glavnoj ulozi. Almodovar će još jedanput stvoriti niz neobičnih ženskih likova, a verujemo da će nas oduševiti i estetikom koja je jedan od njegovih zaštitinih znakova.

Kejt Blanšet će pored uloge u filmu, biti i producentkinja ovog ostvarenja, a njena producentska kuća „Dirty Films“ udružiće se sa „News Republic Pictures“ i „El Deseo“ producentskom kućom koja je u vlasništvu Amodovara i njegovog brata.

Pročitajte više o Almodovaru i pogledajte preporuke za neke od njegovih najinteresantnijih filmova u našem tekstu o estetici filma ovog režisera.

Summary
„Priručnik za čistačice“ – novi film Pedra Almodovara
Article Ime
„Priručnik za čistačice“ – novi film Pedra Almodovara
Description
Čuveni španski reditelj Pedro Almodovar (Pedro Almodovar) najavio je svoj novi film „Priručnik za čistačice“ (A Manual For Cleaning Women), koji će biti njegovo prvo dugometražno ostvarenje na engleskom jeziku.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar