„Čudesna sudbina Amelije Pulen“ – film koji popravlja raspoloženje

Ameli Pulen uživa u sitnim zadovoljstvima. Voli da primećuje detalje koje niko drugi ne vidi. Ne voli kad u starim filmovima vozači ne gledaju kuda voze. Voli da umače ruku u džak sa žitaricama. Voli da lomi koricu od krem brulea kašičicom. I voli da baca „žabice“ u vodu.

Čudesna sudbina Amelije Pulen je film Žan Pjera Ženea (Jean-Pierre Jeunet). To je pariška bajka za odrasle, koja prati neobičnu devojku Ameli, koja život posvećuje pomaganju drugih.

Ameli je film za „male“ ljude i njihove velike snove.

Prožet je romantikom, toplinom i ljubavlju. To je svojevrsna, moderna bajka, koja je ispunjena nostalgijom prema sitnicama koje čine život lepim. Ovaj film budi dečiju radost, kao kada smo maline, poput kapica, stavljali na vrhove prstiju, a potom ih jeli. Kada smo stavljali trešnje na uši i pravili se da su minđuše. Ovaj film nas podseća da su sitnice, upravo najlepši delovi života.

Ameli jednog dana, slučajno, u svom stanu pronalazi kutiju sa uspomenama prethodnog stanara. Ona potom smišlja tajni plan kako da vrati kutijicu vlasniku. Tim događajem ona pronalazi svoj životni poziv – da tajno poboljšava živote ljudi oko sebe. Ove naizgled dečije igrice, pune su toplote, izmamljuju osmeh i bude želju da i mi uradimo nešto lepo za ljude koje volimo.

Glavnu ulogu u filmu igra Odre Tatu (Audrey Tautou).

Film je postigao uspeh u čitavom svetu, a bio je nominovan u čak pet kategorija za nagradu Oskar. Osvojio je brojne nagrade među kojima su i Evropska filmska nagrada za najbolji film, četiri „Cesar“ nagrade i mnoge druge.

Ameli ne priča puno, ali svojim delima osvaja naša srca. Ona radi kao konobarica u restoranu „Dve vetrenjače“ (Cafe des 2 Moulins) prepunom čudnih likova, koji je danas jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Parizu.

Ona kažnjava lokalnog zelenaša zato što je bio bezobrazan prema svom pomoćniku. Upada u njegov stan i pravi čitavu pometnju, menja mu papuče za manji broj, menja pastu za zube sa kremom za stopala i niz drugih stvari koje ga dovode do potpunog nervnog sloma. Ona je neobična devojka koja veruje u pomalo naivne stvari. Voli da zamišlja da se muzičke ploče prave tako što se peku kao palačinke i da je njena komšinica koja je u komi, samo izabrala da se odjednom naspava za ceo život.

Magazin „New York Times“ proglasio je Ameli za jedan od „najboljih 1000 filmova ikada napravljenih“. Časopis „Empire“ stavio ga je na 2. mesto, na listi najboljih filmova svetske kinematografije.

Žan Pier Ženet je francuski filmski režiser i scenarista. U svojim filmovima posebnu pažnju posvećuje kameri, izgledu i stilu. Na početku svoje karijere pravio je groteskne i pomalo mračne filmove kao što su „Delikatesi“ (Delicatessen), da bi sa filmom Ameli pokazao i svoju nežniju stranu. 

Odre Tatu je francuska glumica, koja je stekla svetsku popularnost igrajući u filmovima „Koko pre Šanel“, „Da Vinčijev Kod“ i „Čudesna sudbina Amelije Pulen“. Bila je proglašena za najperspektivniju mladu glumicu u Francuskoj.

Foto: Youtube-screenshot

Ostavi svoj komentar