Sobne biljke mogu oplemeniti vaš životni prostor

Ako planirate da uredite vaš životni prostor, ili prosto ga malo osvežite, efektan izbor može biti zeleno bilje koje će mu dati puno na izgledu. Možda sobne biljke nisu prve na spisku vaših prioriteta kada je dekoracija u pitanju, ali svakako čine mnogo za vaš prostor. Zelenilo u svakom smislu unosi toplinu u vaš dom ili poslovni prostor.

Zeleno bilje savršeno pristaje u moderno uređenim prostorima, ali takođe i u rustičnim i starinskim enterijerima. Veliki je izbor zelenih biljaka, tako da lako možete da izaberete one koje se najbolje uklapaju u vaš prostor.

Osim toga, kada kupujete sobne biljke, potrebno je da se raspitate i o njihovoj nezi. Neke od njih zahtevaju veću brigu, češće zalivanje, dok postoje i zelene biljke kojima ne prija previše vode, pa je dovoljno povremeno da ih zalivate.

Kaktus

Jedna od zelenih biljaka koja ne zahteva puno pažnje je kaktus. On je vrlo dekorativan, postoji puno vrsta kaktusa i savršeno se uklapa uz moderan dizajn prostora. Veći broj kaktusa može da raste u jednoj velikoj saksiji, koja pruža mogućnost dekoracije, pa je dovoljno da oko kaktusa stavite sitne kamenčiće i da sve izgleda jako lepo.

Kaktus je biljka čije se poreklo vezuje za pustinju i njegove najlepše vrste rastu zemljama Centralne i Južne Amerike. Ako poželite da imate kaktus sa cvetom, najbolje je da takav i kupite, jer su potrebne godine nege i pažnje da bi se pojavio cvet. U svakom slučaju ovo je jedna od najlepših zelenih biljki, koja je idealna za zaposlene ljude koji nemaju puno vremena, ili pak za osobe koje nisu ljubitelji nege biljaka, a žele da im se u prostoru nađe bar jedna.

Kaktus na stolu

Sanseverija

Ukoliko ipak niste lljubitelj kaktusa, naš drugi predlog je sanseverija. Sanseverija spada u najlepše saksijske sobne biljke i možete lako da je prepoznate po stabljastim dugačkim listovima, koji su prošarani sivkastim prugama. Zbog karakterističnih listova, nazivaju je još i indijsko pero, ali kod nas možete čuti i naziv svekrvin jezik.

Ova biljka potiče iz stepskih područja Afrike, a u Evropu je doneta u 18. veku. Vrlo je dekorativna i za sigurno će da pozitivno uticati na vaš prostor, a ne zahteva skoro nikakvu pažnju. Kada je ova biljka u pitanju, dovoljno je da se u toku zime jednom mesečno setite da je zalijete, a u toku leta na svakih deset dana. Za zalivanje koristite mlaku ili ustajalu vodu i nikako ne dozvolite da voda ostane u tanjiriću saksije, jer sanseverija ne voli preteranu vlagu. Ona voli topao i suv vazduh, pa slobodno možete da je držite i pored grejnih tela. Vrlo dekorativna biljka, koja može da se nađe u bilo kom delu vašeg enterijera.

Sanseverija u saksiji

Aspidistra

I za kraj imamo još jedan sjajan predlog za vas. To je aspidistra, prelepa sobna biljka, jednostavna za gajenje, a vrlo bogatog izgleda. Puna je divnih zelenih listova i u lepoj saksiji ona je pravi kućni ukras. Ona može da se drži na svim mestima u kući, čak i onim tamnijim. Zimi ne zahteva zalivanje, dok je leti potrebno dosta vode, s tim da je potrebno proveravati da li je tanjir od saksije prazan i suv, jer aspidistra ne voli vlagu.

Aspidistra svoju popularnost dostiže u 19. veku, kada se otkriva njena nevorovatna otpornost i zanimljiva dekorativnost, zbog koje dolazi u Evropu i postaje miljenica među sobnim biljkama. Do danas je vrlo zastupljena u različitim enterijerima, a kako i ne bi bila, kada je prava biljka lepotica.

Embed from Getty Images