Wabi-sabi stil – lepota nesavršenosti

Wabi-sabi je japanski stil i filozofija življenja. Danas se često poistovećuje sa uređenjem enterijera, iako se može primeniti i na druge sfere života. Karakteristike wabi-sabi estetike uključuju hrapavost, jednostavnost, intimu ali pre svega uvažavanje prirodnih objekata i sila prirode.

Ovaj koncept govori o nesavršenoj lepoti i kvalitetu bilo kog objekta. Ništa nije večno niti je savršeno. Prihvatanje ovih činjenica omogućava duboko poštovanje te nesavršenosti. Nakon vekova uključivanja budističkih i umetničkih uticaja iz Kine, wabi-sabi se na kraju razvio u izrazito japanski ideal.

Prostori koji su uređeni u ovom stilu, u sebi nose jednostavnost i jasno nam stavljaju do znanja koliko je lepote u neprolaznosti, u patini, u stvarima koje su se trošile i na vidljiv način popravljale.

Wabi-sabi koncept zahteva minimalizam, red i svedenost. On ne poziva na korišćenje modernih komada nameštaja, već onih od prirodnih materijala, na primer od drveta. Baš taj drveni nameštaj pun manjkavosti je osnov wabi-sabi estetike.

Na primer, prostorija na slici iznad predstavlja kombinaciju wabi-sabi koncepta i savremenih tendencija. Ugaona garnitura je dominantna dok ispred nje stoje mali stolovi napravljeni od panjeva drveta vrbe. Keramički lusteri urađeni tako da podsećaju na olujne oblake upotpunjuju celinu.

Ovakve kuhinje mame da pozovete društvo, poslužite raskomadan hleb, sir na dasci za sečenje, malo vina i uživate u opuštenim večerama.

Kada se opredelite za ovaj stil uređenja enterijera, zaboravite na puno sitnih detalja, jer on zahteva čistinu. Po neka kamena statua, keramička posuda, drveni svečnjak i jednostavna sveća biće sasvim dovoljni.

wabi sabi enterijer

Kada su umetničke slike u pitanju, najbolje pristaju crno-bele jednostavne, jer prostor oplemene, ali nikako ne odskaču od boja koje inače dominiraju u wabi-sabi stilu, a to su boja drveta, kamena, mermera. Najlepše izgledaju masivni komadi nameštaja, koji daju pečat ovom stilu, te ni nema potrebe za sitnijim dodacima dekoru. Prednost se daje prirodnim elementima, a što su rustičniji, to je bolje.