Sveće osvetljavaju, mirišu, ukrašavaju, čine atmosferu romantičnom

Na šta vas asocira sveća? Na romantično veče uz sveće, na predivni miris, na opuštene trenutke, na rođendane ili osećaj smirenosti u crkvi. Zaiste su upotrebljive u raznim situacijama. Nekada je sveća bila isključivo valjkastog oblika, izlivena od voska ili neke druge masne materije, kroz koju se provlačio fitilj. Razvojem i napretkom tehnologije, kroz vreme se izgled sveća promenio i proširio se njihov asortiman, pa postoje sveće različitih oblika i za različite namene.

Gde su nastale sveće?

Po nekim procenama, sveće su otkrivene pre 5.000 godina. U to vreme su se već koristile na Bliskom Istoku. Tadašnje sveće nisu ni malo ličile na ove današnje, jer su se pravile od trske, konoplje ili sena, bile su natopljene smolom ili mašću. U drugim izvorima se može naći informacija da se Stari Rimljani smatraju pronalazačima i korisnicima sveća, pa ostaje nedoumica da li su ih prvi napravili oni ili stari Egipćani.

Sveće su nekada imale korisnu funkciju, jer su davale svetlost, dok se danas koriste kao dekor. Osim toga što su dekorativne i ulepšavaju vaše trenutke, one savršeno upijaju dim, pa ukoliko ste pušač, poželjno je da pored vas gori sveća.

Ne samo da ulepšavaju vaš prostor, one daju i miris, osvežavaju prostor. Postoje sveće sa mirisom vanile, jagode… Oblika ima na pretek, dok je jedna od popularnijih u poslednje vreme ona u obliku muškog i ženskog torzoa.

Često su sveće u današnje vreme toliko lepo i maštovito izlivene, da vam je žao da ih zapalite.

Posebno mesto zauzimaju svećnjaci. Oni mogu biti potpuno jednostavni, ali i kitnjasti, različitih dimenzija, napravljeni od različitih materijala. Naravno, na vama je da izaberete onaj koji najviše odgovara vašem stilu.

Ako date mašti na volju i sami možete da smislite gde želite da postavite sveće, tako da dekorišu vaš prostor. Mi vam dajemo nekoliko ideja, pogledajte kako predivno gore u teglama, na postolju za torte, vinskim čašama.

U nastavku pogledajte neke od najlepše dekorisanih stolova, a složićete se da ne bi dobili tu titulu da sveće nisu deo dekoracije.

Kako napraviti sveću?

I za kraj ako želite da napravite sami sveću za sebe ili nekome za poklon, pogledajte kratak tutorijal.