Umetnost širi vidike, budi emocije, provocira na razmišljanje

Jedna od definicija kaže: „Umetnost je proizvod ljudske delatnosti, ima za cilj da stimuliše ljudska čula.“

Bilo da se radi o muzici, slikarstvu, vajarstvu, umetnost nam širi vidike, budi emocije, rađa nove ideje.

Umetnost (art engl.), kao i rad, proizvodnja, nauka, filozofija pripada kulturi. Bez kulture i svega što čini istu, umetnost ne bi ni postojala. Kultura nam daje mogućnost da shvatimo menjanje pravaca u umetnosti, menjanje intelektualnih i drugih stilova.

Kvalitet umetničkog dela se obično procenjuje na osnovu količine emocija i doživljaja koje ono izaziva kod publike. Sa druge strane, i oni koji konzumiraju umetnost treba da budu na tom nivou intelekta, svesti pa i kulture, da je mogu percipirati i razumeti. Ona zaista tada može biti sjajan okidač novih ideja, shvatanja, preispitivanja. U tom bezgraničnom okeanu mogućnosti tumačenja, leži čar umetničkog dela.

Neprevaziđen primer nograničene slobode tumačenja umetničkih dela je Leonardova Đokonda, na kojoj je svaki potez četkice dobio mnoga značenja.

Grane umetnosti

Umetnost ima različite pojavne oblike, od likovnog stvaralaštva, preko muzičkog izraza i književnosti, do scenske umetnosti. Dok za navedene grane možemo reći da spadaju pod klasične oblike umetnosti, u poslednjih nekoliko decenija sve je više zastupljena konceptualna umetnost.

Za razliku od prvih, ona uključuje posmatrača u stvaranje dela. U njoj određena aktivnost umetnika i reakcija gledaoca na tu aktivnost stvaraju umetničko delo. Neki kritičari joj osporavaju epitet umetnosti, jer ne zadovoljava propisane forme. Ipak, posmatrajući kroz istoriju, često se dešavalo da su umetnici bili ispred svog vremena, neshvaćeni od strane savremenika. Stoga, ostaje na vremenu i budućim generacijama da prosude i potvrde ili opovrgnu konceptualistima umetnički kvalitet.

Citati o umetnosti

Izdvojili smo nekoliko lepih citata o umetnosti, možda će vas zaintrigirati da promislite i sami o ovoj večitoj temi.

„Umetnost nam omogućava da pronađemo i izgubimo sebe u isto vreme.“ Tomas Merton (Thomas Merton)

„Umetnost, sloboda, kreativnost promeniće društvo brže nego politika.“ Viktor Pinčuk (Victor Pinchuk)

„Umetnik ne može da ne uspe, uspeh je biti umetnik.“ Čarls Horton Kuli (Charles Horton Cooley)

„Umetnost je linija oko tvojih misli.“ Gustav Klimt (Gustav Klimt)

„Prava svrha umetnosti je da, najpre, kultiviše prirodu samog umetnika.“ Džordž Ines (George Inness)

Summary
Umetnost širi vidike, budi emocije, provocira na razmišljanje
Article Ime
Umetnost širi vidike, budi emocije, provocira na razmišljanje
Description
Jedna od definicija kaže: „Umetnost je proizvod ljudske delatnosti, ima za cilj da stimuliše ljudska čula.“ Bilo da se radi o muzici, slikarstvu, vajarstvu, umetnost nam širi vidike, budi emocije, rađa nove ideje.
Author
Publisher Ime
Bonzur.rs
Publisher Logo