Expo 2020 u Dubajiu počinje 1. oktobra 2021.

Međunarodna svetska izložba održaće se ove godine u Dubajiu pod nazivom Expo 2020. Trajaće od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.

Ove godine će učestvovati 192 zemlje, a prvi put u istoriji Svetske izložbe, svaka zemlja učesnica imaće svoj paviljon. Učesnici će uživati u jedinstvenoj arhitekturi, kulturi i inspirativnim inovacijama.

Planirano je da Expo 2020 bude održan od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. ali je usled pandemije virusa Covid-19 pomeren na 1. oktobar 2021. i trajaće do 31. marta 2022. godine. Organizatori su odlučili da, uprkos odlaganju, zadrže naziv Expo 2020 u svrhe marketinga. Ovo je prvi put da je izlaganje odloženo. Generalna skupština „The Bureau International des Expositions“ (BIE) izabrala je Dubaji za 27. domaćina u novembru 2013. godine.

Ovogodišnja tema je „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“. Izložba će imati i tri podteme: mogućnost, mobilnost i održivost. Svaki od njih imaće svoj paviljon. Predviđeno je 6 maskota.

U paviljonu održivosti nalaziće se Hamorova kuća (Hammour House), koja istražuje koralne grebene. Osim nje, pažnju posetilaca će privuči i e-drveće, koje se sastoji od 120 solarnih panela.

Podtema mobilnost uključuje najveći putnički lift na svetu, u koji može da stane više od 160 ljudi.

Glavni deo sajma se nalazi izmedju Dubajia i Abu Dabija i prostire se na površini 438 hektara. Plan za centralni trg Al Wasl koji je okružen je sa tri tematske celine, osmislila je američka firma HOK. Svaka celina je posvećena jednoj od podtema- prilika, mobilnost i održivost.

Dubai je povodom Svetske izložbe čiji je domaćin ove godine, izgradio prvi objekat za proizvodnju zelenog vodonika na solarni pogon u regiji Bliskog istoka i severne Afrike (MENA). Grad Dubaji je ovaj pilot projekat razvio sa Upravom Dubaija za struju i vodu (Dubai Electricity and Water Authority – DEWA), Expo 2020 Dubai i Siemens Energy. Podaci o radu ove elektrane biće prikazani na samoj izložbi koja pretenduje da bude energetski najodrživiji Expo do sad.

S tim u vezi, možemo pomenuti Belgijski paviljon koji će proizvoditi više energije nego što troši.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će Dubai Expo 2020 doprineti i rastu bruto društvenog proizvoda Emirata.

Države koje će se predstaviti na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi su mogle da se opredele za jedan od paviljona.

Osim paviljona zemalja, organizatori su se opredelili za još nekoliko vrsta ovih objekata, u skladu sa tematikom. Tako partnerski paviljoni zauzimaju posebno mesto i predviđeni su upravo za partnere koji su među najzaslužnijima za uspeh Expo-a 2020. Postoje još i paviljoni organizacija iz celog sveta koje žele da ukažu na izazove savremenog doba. Među njima su Afrički kao i paviljon zemalja ASEAN-a. Spomenućemo i specijalne paviljone koji spajaju obrazovanje, uzbuđenje i zabavu. Među njima su Ženski paviljon kao i Dobro mesto paviljon.

Za Dubaji Expo 2020. se kaže da je najveći događaj koji se održava u Emiratima. To je prilika da se povežu ljudi iz različitih zemalja i da posetioci upoznaju druge zemlje kroz predstavljanje njihove kulture, umetnosti, nauke, inovacija. To je će biti sjajna prilika za svakog ko poseti Expo da i sam dobije nove ideje, uvide.

Srbija će imati svoj paviljon na Expo 2020, a tema učešća naše zemlje „SRBIJA STVARA IDEJE – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Svetski sajam ili poznatije, Expo, je međunarodna izložba osmišljena da prikaže dostignuća svih nacija. On se održava u različitim delovima sveta, u određeno vreme obično u rasponu od tri do šest meseci. Prva svetska izložba održana je 1791. u Pragu. Održava se na svakih 5 godina.

Foto: Youtube-screenshot