Bitef festival 2021. završen dvostrukim nagradama

Završeno je 54. i 55. dvostruko izdanje Bitef festivala izvođenjem predstave „Fleš“ na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Gran pri „Mira Trajlović“, nagrada za najbolju predstavu ravnopravno je pripala predstavama „Opčinio sam te“ Ehsana Hemata i „Cement Beograd“ koji je režirao Sebastijan Horvat.

„Na ivici budućnosti“ je bio slogan ovogodišnjeeg Bitefa. U toku festivala, koji je trajao od 13. do 25. septembra, publika je mogla da pogleda dvanaest predstava iz devet država, Srbije, Belgije, Hrvatske, Irana, Nemačke, Austrije, Francuske, Meksika i Čilea. 

Međunarodni žiri festivala činili su Šermin Langhof (Şermin Langhoff), umetnička direktorka Teatra „Maksim Gorki“ iz Berlina, Lusija van Hetern (Lucia van Heteren), pozorišna kritičarka iz Holandije, Agata Juniku, docentkinja Akademije dramskih umetnosti iz Hrvatske, Sesilija Đurberg (Cecilia Djurberg), pozorišna kritičarka iz Švedske i Jovana Tomić, pozorišna rediteljka iz Srbije.

Ove godine u svakoj kategoriji žiri je dodeljivao dve nagrade.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljenja je ostvarenjima „Farm Fatale“ u režiji Filipa Kena (Philippe Quesne) i „Višnjik u višnjiku“ u režiji Bobe Jelčića.

Predstava „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ Maje Prelević i Nikole Zavišića osvojila je nagradu publike.

Nagrada „Politike“ za najbolju režije pripala je Vimu Vandekejbusu (Wim Vandekeybus) i njegovoj predstavi „Tragovi“ i predstavi „Višnjik u višnjiku“ Bobe Jelčića.

Ceremonija dodele nagrada završena je rečima Anđelke Janković, koja se obratila u ime tima Bitef festivala: „Čini nam se da je na kraju, ipak, najbolje živeti u sadašnjosti. A mi se ponovo vidimo u budućnosti, na 56. Bitefu 2022. godine.“

Beogradski internacionalni teatarski festival – Bitef je pozorišni festival osnovan 1967. godine  kao stalna manifestacija od posebnog značaja za grad i kulturu. Organizuje se svake godine u Beogradu.