Otvorena nova sezona Beogradske filharmonije

Nova koncertna sezona Beogradske filharmonije otvorena je 24. septembra na Kolarcu. Otvaranje je počelo tradicionalnim izvođenjem himne „Bože pravde“.

Svečana uvertira Šostakoviča svirana je na samom početku repertoara. Dirigent Džon Akselrod, vodio je orkestar koji je svirao najpoznatija dela ruske muzičke tradicije, a publika je imala priliku i da čuje svetskog virtuoza na klaviru Behzoda Abduraimova.

Koncert je završen Četvrtom simfonijom Čajkovskog.

Nova sezona Beogradske filharmonije predvidela je 25 koncerata koji će se održavati od septembra 2021. do juna 2022. Termin u kojima će ljubitelji Filharmonije moći da uživaju slušajući dela klasične muzike je petak u 20h, kao i do sada.

Za ovu sezonu najavljeni su nastupi Nemanje Radulovića, proslavljenog violiniste, Ksenije Sidorove popularne latvijske harmonikašice, kao i niza muzičara na violončelu Nareka Haknazarijana (Narek Hakhnazaryan), Kijana Soltanija (Kian Soltani), Julijana Štekela (Julian Steckel) i Johanes Mozera. Osim njih, beogradska publika će imati priliku da čuje i koncerte prvog flautiste Izraelske filhamronije Gi Ešeda (Gi Eshed), violinistkinje Letisije Moreno (Leticia Muñoz Moreno), kao i seriju nastupa odličnih pijanista Alekseja Vodolina, Dejana Lazića, Anike Trojtler.

Na koncertima Beogradske filharmonije ove godine će se smenjivati i dirigenti. Osim šef-dirigenta Gabrijela Felca, dirigentsku palicu će držati i Danijel Rajskin, Hauard Grifits, Džon Ekslrod, Kristijan Mandeal i Uroš Lajovac. Filharmonija će po prvi put ugostiti dirigente Stanislava Kočanovskog, Danijela Smita i Marija Venzaga.

Sledeći najavljeni koncert će se održati 1. oktobra. Dela Šostakoviča će izvoditi nemačko-kanadski violončelista Johanes Mozer, pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca.

Na koncertima je moguće prisustvovati samo uz potvrdu o vakcinaciji, preležanoj infekciji ili sa potvrdom o negativnom PCR testu na Kovid-19, uz ograničeni kapacitet.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Beogradske filharmonije kao i online.

Foto: Sajt Beogradske filharnonije