Moskovski metro, riznica umetnosti i čuvar sećanja

Ispod Moskve, naizgled običnog grada, vodi podzemni put pun čudesa – Moskovski metro.

Vozom se ne putuje samo od stanice do stanice, on vodi kroz istoriju i prolazi kroz različite epohe. Njegove stanice su svojevrsni muzeji, koje krase zlatni zidovi, mozaici, ornamenati, skulpture i slike.

Stanice Moskovskog metroa predstavljaju jedan od najgrandijoznijih arhitektonskih projekata u istoriji.

Jednog običnog dana, na putu do posla, čovek silazi zlatnim hodnicima, dok mu iznad glave sijaju kristalni lusteri. Zastaje i divi se mozaicima. Ulazi u voz, a na sledećoj stanici obasjava ga plavičasta svetlost vitraža. Na svakoj sledećoj stanici ima priliku da vidi nova umetnička dela, da poseti još jednu prostoriju muzeja, dvora ili balske sale. Na kraju puta prolazi kroz hromiranu šumu, baci pogled na Modrijanove motive i pomiluje bronzane skupture petlova za sreću. To je sve, samo ne običan put do posla. Moskovski metro je put pun čudesa.

Izgrađen je 1935. godine prema planu Lazara Kaganoviča, sa samo jednom prugom dugom 11 km koja je povezivala 13 stanica. Pod Staljinovom komandom unajmljeni su najbolji umetnici i arhitekte tog doba zaduženi da dizajniraju stanice koje će asocirati na svetlu budućnost. Pojedine stanice su za vreme Drugog svetskog rata služile i kao sklonište. 

Većina metroa dizajnirana je u socrealističkom stilu koji odlikuju slike iz života seljaka, vojnika i radnika. Mozaici u svojoj tematici imaju i nacionalna obeležja kao i cvetne ornamente. Skulpture su uglavnom od bronze, a predstavljaju znamenite ličnosti ili životinje. Pored bogato ukrašenih stanica postoje i one dizajnirane 1970-ih godina u skromnijem stilu, kao i novije moderne stanice, prilagođene potrebama današnjice. Linije vozova uglavnom prolaze zračno kroz centar grada, osim Koljcevaje 5, koja ima kružnu putanju, dužine 20 km koja povezuje sve ostale linije.

Moskovski metro je riznica umetnosti, on obiluje mermerinim zidovima, stubovima, visokim plafonima sa ukrasnim svodovima i mnogobrojnim kristalnim lusterima. Pored same arihitekture koja bi bila dovoljna da očara svakoga, stanice su ispunjene i  statuama, mozaicima, muralima po uzoru na Vizantijske. Komunistička partija je 1955. godine zabranila ekstravaganciju u dizajnu i arhitekturi , što je podrazumevalo da se buduće stanice grade skromnije i jeftinije, a da se više pažnje posveti boljoj organizaciji linija vozova.

Ruskom kulturnom baštinom smatraju se 44 stanice.

 Majakovska važi za jednu od najlepših stanica metroa, a poznata je po 34 mozaika koja predstavljaju „24 h sata u zemlji Sovjeta“.

Na stanici „Trg Revolucije“ nalazi se 76 bronzanih skulptura. Novoslobodskaja stanica ima 32 vitraža, delo letonskih umetnika kao i mozaik Pavela Korina „ Mir širom sveta“.

Kijevskaja stanica posvećena je 300. godišnjici pripajanja Ukrajine Rusiji, a obiluje freskama na kojima je prikazan život Ukrajinaca koje su uokvirene baroknim duborezima. 

Metro danas ima oko 200 stanica, a prosečnim radnim danom preveze oko 8 miliona putnika. Svakog dana 8 miliona ljudi, u metežu, prolazi Moskovskim metroom, dok umetnička dela, svih ovih godina stoje i omogućavaju da put istovremeno predstavlja i muzejsku turu. 

To je mesto susreta prijatelja i zaljubljenih parova koji rado propuste i poneki voz ostajući pod svodovima iz kojih isijava istorija.

Slovo M je amblem Moskovskog metroa.

M kao Moskva. M kao metro. M kao magija i mašta. 

M kao Moskovski metro. 

Foto: Youtube-screenshot

Ostavi svoj komentar