Kako se ugojiti za mesec dana – praktične preporuke

Većina ljudi ima problem sa viškom kilograma kojeg pokušavaju da se oslobode. Ipak ne izostaju ni oni koji kilograme žele da povećaju. Dobijanje kilograma je podjednako zahtevan proces i za njega je potrebno strpljenje. Saveti koje često dobijaju oni koji žele da se ugoje, jesu da počnu da unose prevelike količine hrane, koja često nije zdrava. To nije rešenje, važno je da namirnice koje jedemo budu nutritivno bogate. Zato smo za vas izdvojili savete kako se na zdrav način ugojiti za mesec dana.

Povećajte unos kalorija

Jedite kaloričniju hranu i  povećajte dnevni unos na minimum 1200 kalorija. Jedite više nego što telo može da „sagori“. Povećajte unos zdravih masti, koje se nalaze u ribi i koštunjavom voću. Omega 3 masne kiseline su zdrave i delotvorne za čitav organizam. Povećajte i unos proteina tako što ćete jesti više mesa, ribe, pečuraka, a naročito jaja. Napravite sopstveni jelovnik, koji će odgovarati vašim potrebama. Jedite hranu koju volite.

kako se ugojiti za mesec dana

Jedite češće

Imajte više obroka u toku dana, jedite na svaka 3 – 4 sata. Postepeno i povećavajte porcije, a trudite se da svakodnevno jedete u isto vreme, jer će se telo tako navići na novi režim ishrane. Izbegavajte povrće i voće koje sadrži veliku količinu vode, jer će vas to brzo zasititi, ali to nikako ne znači da isključite ove namirnice iz ishrane.

Vežbanje je važno

Iako možda zvuči nelogično, jako je važno da u procesu dobijanja na težini i trenirate. Posle vežbanja vašem telu će biti potrebna dodatna energija, tako da će vam se apetit povećati. Najbolje je da posle treninga jedete proteine, jer se oni vezuju za mišiće. Napravite plan vežbanja koji će se uklopiti u vaše obaveze i tako nećete imati opravdanje da odložite trening.

Oslobodite se loših navika

Ostavite cigarete jer one smanjuju apetit, a pored toga su i jako štetne. Spavajte duže, jer je kvalitetan san posebno važan za naše zdravlje. Iako često deluje nemoguće, probajte da se oslobodite stresa. Prošetajte pre spavanja i udahnite svež vazduh.

Vitamini i dodaci u ishrani

Unosite dovoljnu dnevnu količinu vitamina, ali i suplemenata kao što su magnezijum, kalijum i cink. Pre upotrebe bilo kakvih dodataka ishrani, svakako vam savetujemo da se prvo obratite lekaru ili farmaceutu, koji će vam u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, prepisati vitamine koji će najbolje odgovarati vašem cilju.

Dnevni meni

Ovako bi mogao da izgleda jedan vaš dnevni meni:

Doručak:

2 jaja, slanina i paradajz

Užina:

Banana

Ručak:

Piletina, pirinač sa barenim povrćem, salata i parče hleba

Užina:

Koštunjavi plodovi, bademi, lešnici ili orasi

Večera:

Palenta sa sirom

Kao i u svakom drugom procesu i u ovom je potrebno strpljenje. Nećete dobiti na kilaži preko noći, ali je važno da budete istrajni u svom cilju.