Ulje divljeg origana – za šta ga je dobro koristiti?

Jačanje imunog sistema je nešto što je postala nužnost, naročito poslednjih godina. Ulje divljeg origana (Origanum minutiflorum) je najjači biljni antiseptik. Origano ulje eliminiše i sprečava razmnožavanje mnogih bakterija i gljivica. Stoga se sve više upotrebljava i umesto antibiotika.

Biljka origano se koristila još u Antičkoj Grčkoj i to ne samo kao začinska biljka, već i kao lek.

Za šta je dobro koristiti ulje divljeg origana?

Divlji origano, odnosno ulje koje se od njega dobija, ima mnoga pozitivna dejstva. Njegove aktivne supstance, a posebno karvakol pozitivno utiču na veliki broj gljivica i bakterija. Ulje origana se posebno dobro pokazalo i u borbi sa kandidom (Candida albicans), salmonelom, različitim vrstama streptokoka, bakterijom ešerihija koli (Escherichia coli). Osim toga, mnogi ga konzumiraju preventivno, jer smanjuje verovatnoću dobijannja prehlade ili gripa.

Ovo ulje reguliše stomačne probleme, kao što su nadimanje, zatvor ili dijareja. Takođe, leči i infekcije urinarnih organa a koristi se i kao diuretik, za izbacivanje viška vode iz organizma.

Prema istraživanju koje je sproveo Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Univerziteta u Beogradu u martu 2017. godine, ulje divljeg origana ima izuzetna antibakterijska i antigljivična svojstva. Takođe, njegov sastav je zaista lekovit, origano ulje je jači antioksidans od zelenog čaja, limuna, pa čak i belog luka.

Promene na koži

Kapi ulja divljeg origana mogu se koristi i za promene na koži, tako što se 30-50 kapi rastvori u 100ml jestivog ulja i potom se maže problematična mesta dva puta na dan. Ulje divljeg origana nije preporučljivo koristiti za decu i osetljive osobe koje imaju alergije ili boluju od astme. Preporučena dnevna doza, koju će vam reći farmaceut ili lekar, se ne sme prekoračiti.

Kako se koristi ulje divljeg origana?

Popiti 2 kapi ulja

Način upotrebe ulja od origana je veoma jednostavan, ali se mora strogo poštovati. Ulje se koristi 10 dana u toku jednog meseca, a piju se 3 x 2 kapi ulja dnevno. Ulje se pije posle obroka, tako što kapi se razrede u  kafenoj kašičici jestivog ulja kao što je suncokretovo, maslinovo ulje, kokosovo, laneno. Kapi treba brzo progutati, bez zadržavanja u ustima.

Inhalacija

 Kapi origano ulja mogu se koristi i u inhalaciji, tako što se u pola litre ključale vode doda 1 kap origano ulja, koje potom treba pažljivo udisati zatvorenih očiju.

Pre nego što se odlučite da konzumirate kapi divljeg origana, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom, kako biste bili sigurni da vam dodaci ishrani ovog tipa, neće škoditi i kako biste dobili pravu dozu koju možete da koristite.

Summary
Ulje divljeg origana – za šta ga je dobro koristiti?
Article Ime
Ulje divljeg origana – za šta ga je dobro koristiti?
Description
Jačanje imunog sistema je nešto što je postala nužnost, naročito poslednjih godina. Origano se koristio još u Antičkoj Grčkoj i to ne samo kao začinska biljka, već i kao lek.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar