Eterična ulja za opuštanje – pet najefikasnijih

Eterična ulja su aromatične supstance koje se vekovima koriste u medicinske i kozmetičke svrhe. Mogu se dobiti iz različitih delova biljke, a najčešće iz lišća, cveća i korenja. Ona imaju izuzetno prijatan miris zbog čega se često koriste u kozmetici, a naročito u parfemskoj industriji. Eterična ulja se uvek koriste razblažena i to na nekoliko načina, a najčešći je uz upotrebu aroma difuzora.

Svako eterično ulje ima svoju funkciju, pa tako postoje i ona koja nam pomažu da se opustimo i smirimo.

Mi smo za vas izdvojili pet najefikasnijih eteričnih ulja za smirenje.

1. Lavanda

Eterično ulje lavande je jedno od najpopularnijih u aromaterapiji. Ima prijatni cvetni miris koji gotovo trenutno umiruje i opušta. Lavanda pomaže i kod problema sa spavanjem, pa se razblaženo ulje često prska po posteljini pre spavanja. Eterično ulje lavande se dobro slaže sa citrusnim uljima, a pogotovo sa uljem od limuna sa kojim daje neverovatnu kombinaciju za opuštanje i popravljanje raspoloženja.

2. Matičnjak

Matičnjak je biljka koja je poznata po svojim umirujućim efektima, kako u vidu čaja tako i u aromaterapiji. Matičnjak je prijatnog mirisa, sa citrusnim notama koje mu daju dozu svežine. Eterično ulje od matičnjaka je izuzetno jako i koristi se pažljivo i u malim količinama, gotovo jedan kratak udah ovog mirisnog ulja trenutno smiruje.

3. Crni bor

Etarsko ulje crnog bora stimuliše čula i podseća na prijatne, opuštajuće šetnje zimzelenim šumama. Doprinosi smanjenju stresa i poboljšanju koncentracije i osvežava prostor u kome se nalazimo.

 4. Pomorandža

Eterično ulje pomorandže podiže raspoloženje i koristi se za relaksaciju, otklanjanje napetosti, umora i stresa. Pomorandža ima citrusni miris koji unosi vedrinu u život i dom.

5. Tamjan

Eterično ulje od tamjana smatra se jednim od najskupljih, a pomaže kod izražene nervne napetosti, stresnih situacija, anksioznih stanja, nervoze i nesanice.

Summary
Eterična ulja za opuštanje – pet najefikasnijih
Article Ime
Eterična ulja za opuštanje – pet najefikasnijih
Description
Svako eterično ulje ima svoju funkciju, pa tako postoje i ona koja nam pomažu da se opustimo i smirimo.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar