Jedna jabuka dnevno – zašto je to dobro?

„Jedna jabuka na dan, tera doktora van“. Ovako glasi poslovica u kojoj ima dosta istine. Jabuka sadrži mnoge korisne nutrijente. Ovo voće je čudotvoran dar prirode, jer njeno svakodnevno kozumiranje može imati pozitivno dejstvo na mnoge zdravstvene tegobe, od dijabetesa do gojaznosti.

Ispitivanja su pokazala da jabuka može da utiče na bolesti srca, na smanjenje krvnog pritiska, da poboljšava san, smanjuje umor, da je konzumira svako ko ima problem sa opstipacijom….

Sastav jabuke

Jabuka je puna vitamina. Njen plod sadrži vodu, šećer, vitamine A, B i C i  jabukovu, limunsku, i druge organske kiseline.

Preporuka je da ne ljuštite jabuku. Kora ova voćke sadrži najkorisnije sastojke jabuke, a vlakna i vitamini nalaze se upravo u njoj. Osim toga vlakno pektin koje se nalazi u kori jabuke vezuje toksine i pomaže crevima da izbace ostatak hrane u crevima.

Dobra stvar je što postoji preko sedam hiljada vrsti jabuka, pa je lako da pronađete vrstu koju ćete uvrstiti u vašu ishranu.

Jabuka može da pomogne i ako ste se odlučili da držite dijetu, jer ona sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji smanjuje želju za slatkim i ne izaziva promenu koncentracije glukoze u krvi.