Crni luk kao lek

Crni luk uglavnom povezujemo sa kuvanjem i plakanjem. Jer dok ga seckamo, tera nam suze na oči, ali daje fenomenalan ukus svakom jelu.

Ako ne volite luk u jelima, zbog njegovog jakog mirisa, ili ako teže varite jela sa lukom, ne odbacujte ga. Luk je zdravlje i savremena nauka ističe njegovo blagotvorno dejstvo na celokupan organizam.

Jedan od načina kako možete da ga koristite je da ga stavite na stopala, navučete čarape i tako prespavate. Da, dobro ste pročitali. Jeste po malo čudna kombinacija, ali crni luk u toku noći učiniće čudo za vaš organizam. Crni luk je poznat kao prečišćivač vazduha, a u dodiru sa kožom, on efikasno ubija bakterije u organizmu.

S obzirom na to da je vreme prehlada, crni luk u čarapama poslužiće, jer ima jako anti-bakterijsko i anti-virusno dejstvo te pomaže ubijanju bakterija u organizmu. Takođe fosforna kiselina se apsorbuje iz luka, ulazi u krvotok i pomaže da pročistite krv. Oslobodiće vas i toskina i hemikalija.

Ako imate problem sa sinusima ili upalu uhu, stavite luk ispod prstiju na nogama i tako prenoćite. A ako vas muči želudac, luk postavite na centralni deo stopala. Pomaže i kada imate problem sa bešikom, takođe ide na stopalo, ali ovoga puta u predelu pete.

I na kraju ne smemo zaboraviti pozitivno dejstvo koje čaj od crnog luka ima na kašalj ali i druge bolesti kao što su dijabetes, smanjenje krvog pritiska. U nastavku pročitajte jednostavan recept za pripremu ovog čaja.

Priprema čaja od crnog luka

  • 2 kašike šećera stavite da se istope.
  • Dok se šećer topi, isecite vrhove luka i presecite ga na četiri dela.
  • Kada se šećer istopi, dodajte 6 dl vode uz mešanje.
  • Potom dodajte luk i sačekajte 3 minuta pošto voda proključa.
  • Posle 15 minuta od kad ste ga skinuli sa vatre, čaj je spreman da se pije.
  • Možete ga zasladiti medom ili dodati orahe.