Kako smršati 10kg a da ne gladujete?

Svaka od nas je bar jednom bila na nekoj dijeti i besomučno se mučila i gladovala u nadi da će smršati brzo, a kilogrami su stajali. Otkrivamo vam kako smršati 10kg, a da vam se kasnije ne vrate bumerang efektom.

Skidanje kilograma nije proces koji će trajati par dana, a da se nakon toga vratimo starim navikama u ishrani. Brzo mršavljenje nikada nije dobro, treba temeljno da izučimo kako da se hranimo zdravo, da imamo osećaj sitosti, a da nam se kilogrami više nikada ne vrate.

Kako smršati, više nije rebus. Potrebno je samo da naučimo odakle da počnemo i da budemo strpljive, samo tako ćemo smršati. Masne naslage neće nestati preko noći.

Kalorijski deficit

Unos kalorija je osnova u svakom mršavljenju. Nikada nećemo smršati ako dnevno pojedemo preko 2500-3000 kalorija. Preporučljiv broj kalorija u procesu mršavljenja je dnevni unos od 1400-1600 u zavisnosti od naših kapaciteta.

Međutim brojanje kalorija deluje dosta zamarajuće. Opterećuje da posle svakog zalogaja brojimo koliko smo kalorija pojeli. Zato je bitno da pre početka dijete izučimo koje su to namirnice koje imaju veliki broj kalorija, kako da kombinujemo sastojke i imamo izbalansiranu ishranu. 

Proteini kao osnov

Ono što treba da se nađe u svakom obroku su proteini. Jaja, meso i riba su namirnice koje imaju bogate nutritivne vrednosti, a pored toga pružaju osećaj sitosti. Prihvatljiv unos ovih namirnica je oko 250 gr mesa i ribe ili 3 jajeta sa prilozima u kojima leži najveći problem. Ono što je najbolje jesti uz proteine jeste salata bez dresinga sa jednom kašikom ulja. Ako se zanesemo i u salatu dodamo pavlaku, majonez ili preko mesa rastopimo 4 lista kačkavalja, kalorije će u jednom obroku preći ono što je predviđeno za dnevni unos. 

Sitnice koje lako previdimo

Takođe ono što mnogi smetnu sa uma, a potom se pitaju zašto kilogrami i dalje stoje, a oni vode računa jesu sitnice koje dižu kalorije.

Kafa sa mlekom – često zaboravimo da je mleko dosta kalorično i u kafu dodamo i njega i šečer što na kraju dođe kao da smo pojeli pola ručka. Ili ne znamo koliko su koštunjavi plodovi kalorični i u nadi da se zdravo hranimo za užinu pojedemo 100 grama badema koji imaju čak 579 kalorija! Ako nam se jedu bademi, bitna je samo umerenost, pojesti onoliko koštunjavih plodova koliko nam stane na dlan je jedan od korisnijih saveta.

Tri bele smrti

Ono što treba da izbegavamo, a verujem da svi već znamo, su belo brašno, šećer i so, poznati kao tri bele smrti. Male izmene integralni hleb, biljno mleko i zaslađivači kao što su stevija ili eritritol i neće biti problema sa kilažom. 

Savetujemo vam da napravite sopstveni plan ishrane koji će odgovariti onome što vi volite da jedete i tako ćete sa lakoćom zavoleti da se hranite zdravo i vodite računa o sebi. Ako ste se pitali kako da smršati bez dijete upravo je ovo način, izbalansirani plan ishrane i upućenost u nutritivne vrednosti ishrane.

Primer obroka za jedan dan

Nudimo vam kako bi izgledao jedan dnevni meni sa unosom od oko 1500 kalorija.

Doručak: 

3 jaja, kašika ulja, 30 grama šunke i light sirni namaz, paradajz

Užina: 

šaka badema ili proteinska čokoladica

Ručak: 

Tikvice punjene mlevenim junećim mesom i parče integralnog hleba

Večera: 

Salata sa tunjevinom ili piletinom i senfom

Na dijeti ne morate biti gladni!

Ne zaboravite na vodu

Ono što je jako važno ne samo za proces mršavljenja nego i za naše zdravlje je dovoljna količina vode koju pijemo u toku dana. Preporučeno je da dnevno popijemo minimum 2l vode. To će nam podići energiju, ali i pomoći da izbacimo nakupljenu tečnost iz organizma zbog koje smo često naduti. Dakle, hidrirajte se!

Fizička aktivnost

Obavezno se krećite, makar to bila šetnja od pola sata, to će ubrzati vaš metabolizam i telo će početi brže da gubi kilograme. Ako možete da imate i zahtevnije treninge u teretani, to će vam svakako ubrzati proces mršavljenja i pomoći će vašem telu da se lepše i brže oblikuje. Fizička aktivnost podstiče i lučenje serotonina tako da ćete se pored kondicije, koju ćete steći, i osećati dobro.

Na pitanje kako smršati 10kg brzo i zdravo dali smo vam odgovore. Samo budite strpljive i volite sebe i svoje telo.