Restorani iz prvog Mišelinovog vodiča za Beograd primili prizanja

Početkom meseca, tačnije 7. decembra, je zvanično predstavljen prvi Mišelinov (Michelin) vodič za Beograd u kome se nalazi 14 najboljih restorana u našoj prestonici. Izbor obuhvata različite restorane, od onih u tržnim centrima pa do luksuznih i ribljih restorana. Izbor kuhinja je takođe veoma raznolik, a uključene su klasične, autentične domaće kuhinje, ali i moderne i kreativne.

Prema njihovim rečima, Srbija je zemlja prepuna bogatih i plodnih predela, koji daju visokokvalitetne proizvode tokom cele godine, čija je kulinarska scena „živa, popularna i dostupna svima“.

Posebno su izdvojili dva restorana: „Iva New Balkan Cuisine“ koja je nagrađena Michelin Bib Gurmond (Bib Gourmand) nagradom i restoran „Bela reka“ koji se istakao posvećenošću održivom razvoju.

Preostalih 12 restorana koji su odabrani da uđu u Mišelinov vodič su:

 1. Comunale Cafe e Cucina
 2. Ebisu
 3. Enso
 4. Gušti mora
 5. Homa
 6. JaM
 7. Langouste
 8. Legat 1903
 9. Magellan
 10. Mezestoran Dvorište
 11. Salon 1905
 12. The Square

Zvanični partneri Mišelina u Srbiji, METRO Srbija i Turistička organizacija Srbije su tim povodom 22. decembra uručili priznanja Mišelin Vodiča restoranima koji su se našli u ovom vodiču. Vlasnici i šefovi kuhinja restorana dobili su čuvenu Michelin pločicu, koja će njihovim gostima na jasan način istaknuti kvalitet hrane i usluga koje nude. 

„Dolazak Michelin Vodiča u Srbiju je izuzetno priznanje i prilika za domaće ugostitelje, koji prave velike pomake na srpskoj gastronomskoj i turističkoj sceni. METRO, kao partner Michelin Vodiča širom sveta, posebno je ponosan na činjenicu da je istovremeno i partner gotovo svih nagrađenih restorana u Beogradu“ – rekao je André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija.

Iva New Balkan Cuisine“ je u vodiču predstavljena kao komšijski kafe-restoran koji nudi dobar odnos kvaliteta i cene. Ovaj restoran se nalazi u Kneginje Ljubice 11.

 „U ovom restoranu modernog izgleda, gurmani mogu uživati u tradicionalnim, zdravim balkanskim receptima koji su suptilno prefinjeni.“ – navodi se u vodiču.

Restoran Bela reka je takođe istaknut zbog njihove posvećenosti održivom razvoju tj zasnovanosti kuhinje na sirovinama i receptima za jela iz homoljskog kraja. On se nalazi na Tošinom bunaru.

„Cilj ovog mesta je promocija lokalnih poljoprivrednika i proizvođača kao i očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje. Farma restorana, koji se nalazi na Homoljskim planinama, obezbeđuje velik izbor kvalitetnih proizvoda od mesa i sireva, kao i vina sa njihovog imanja.“, navodi se na sajtu Mišelina.

Odabir restorana koji su ušli u vodič, obavile su anonimne sudije, koje su restorane vrednovali prema opštim kriterijumima Mišelin vodiča.

Ostavi svoj komentar