„Flexitarian Society“: Verujemo da mali koraci prave velike promene!

Upravo ste pročitali moto Fondacije „Flexitarian Society“ koja nastoji da ide u korak sa najnovijim dostignućima kako u zdravstvu, tako i u ishrani, u nauci, u kulturi. Danas imate priliku da se upoznate sa Beyond Burger, koji je Fondacija „Flexitarian Society“, letos, krajem jula meseca, donirala, i beogradskoj publici predstavila na Burger Festivalu, na Kalemegdanu.

Beyond Burger! Ako bismo prevodili engleski naziv, bukvalni prevod bi glasio Pored Burgera. Morate priznati da zvuči dosta rogobatno, pa čak i nerazumljivo. Na momenat vam se učini da to ništa ne znači. Ali istovremeno vas i tera na razmišljanje. Pitate se: „Šta ovo može biti?“. Mali Proizvod za koji slobodno možemo reći da predstavlja ogroman korak za čovečanstvo.

Glavna karakteristika ovog burgera je da je sastavljen isključivo na biljnoj bazi, no bićete zbunjeni dok ga jedete, jer ste sigurni da jedete burger od najfinijeg goveđeg ili junećeg mesa. To su upravo i bili komentari posetilaca „Burger festivala“ koji su ga probali, prvo bojažljivo, a zatim su se reči hvale samo nizale.

Počevši od 2016. ovi burgeri su uspeli da prokrče sebi put i stignu u hiljade samoposluga, restorana, hotela… Kompanija koja je krenula u proizvodnju ovih burgera dobila je značajne investicije od Bil Gejtsa (Bill Gates), Leonarda di Kaprija (Leonardo di Capri), Don Tomsona (Don Thompsona).

Ovo je samo mali deo najzvučnijih imena koja su stali uz ovaj zaista jedinstven proizvod. Dakle, zašto se ovaj burger novog doba upustio u borbu sa mesom životinjskog porekla? Pre svega zato što u biljnom svetu imamo mnogobrojne proizvode koji u sebi sadrže proteine, lipide, minerale i vitamine. Moramo naglasiti da ovi proizvodi ne sadrže holesterol, jedan od glavnih uzroka mnogih kardio-vaskularnih oboljenja, ali takođe Beyond burger ima i mnogo manje zasićenih masti. Istraživački tim Beyond meat-a zadužen je da pronađe šta je to što na molekularnom nivou daje mesni ukus i izgled, ali ovim stručnjacima to nije predstavljalo veliku teškoću jer se u bogatom biljnom carstvu sve vrlo brzo pronašlo. I tako su glavni sastojci Beyond Burgera grašak, pirinač, mung klice kao proteini, kokosovo ulje koje je zaduženo da ostvari što bolju sočnost i sok cvekle koja daje crvenkasto-rozikastu boju, tj boju mesa.

Za razliku od vegi burgera koji su suvi i gumasti, Beyond Burger će vam pružiti osećaj da jedete sočne faširane šnicle životinjskog porekla. Proizvodnja ovih burgera brzo je našla mesto među mnogobrojnim potrošačima te već danas u svetu imate i kobasice i slaninu na biljnoj bazi, ali i mleveno meso biljnog porekla od koga ćete napraviti ukusne lazanje, musaku ili punjene tikvice.

Sada kada smo vam predstavili ovaj proizvod vraćamo se na početak ovog teksta i ponavljamo moto „Flexitarian Society“ Fondacije – ovo je prilika da se ljudi zamisle, i malim koracima dođu do nečeg velikog, da svi zajedno pokušamo da nešto promenimo i tako izrazimo svoju želju, svoj stav o očuvanju naše planete.

Svedoci smo koliko ta ista, jedina planeta na kojoj smo naseljeni, svakodnevno vapi i moli našu pomoć. A analize pokazuju da biljni proizvodi tokom svoje proizvodnje koriste mnogo manje vode, zatim biljkama su potrebne manje površine zemljišta gde se gaje,  a emisija gasova je čak 90% manja u poređenju sa gajenjem životinja. Ispred vas ponosno stoji proizvod koji je i ukusan i hranljiv, koji je napravio jedan veliki iskorak u budućnost i koji samo čeka da ga probate!