Čaj od đumbira i njegova blagotvorna svojstva

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi kao začin, ali i kao lek. Ljutkastog je ukusa i ima mnoge benefite po zdravlje. Čaj od đumbira je jedan od najboljih načina za konzumiranje ove biljke. On ima brojna lekovita svojstva, a veoma se lako priprema. Pored toga čaj od đumbira će vas, zbog svog ljutkastog ukusa, ugrejati i tokom hladnih, zimskih dana.

U tropskoj Aziji đumbir se gaji više od tri hiljade godina. Đumbir je poreklom je iz Kine, a danas je njegov glavni proizvođač Indija. Stari Grci su ga takođe veoma cenili zbog toga što olakšava varenje hrane.

Za šta je dobar čaj od đumbira?

Čaj od svežeg đumbira može pomoći u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih problema. Đumbir sadrži vitamin C, vitamin B6, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor. Koren đumbira pomaže pri varenju i ublažava crevne tegobe. Efikasno deluje na digestivni trakt i čisti naš organizam od toksina. On takođe ublažava i mučninu.

Čaj od đumbira poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od bolesti srca. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku gingerolu on pospešuje cirkulaciju krvi i time sprečava zgrušavanje. Može pomoći i kod menstrualnih bolova.

Ovaj čaj se posebno preporučuje zimi zbog toga što pomaže protiv prehlade i gripa. On smiruje kašalj, a njegovo antibiotsko svojstvo efikasno deluje protiv upala. Čaj od đumbira se preporučuje osobama koje imaju povišen nivo šećera u krvi.

Kako se priprema čaj od đumbira?

Nekoliko komadića očišćenog korena đumbira, do 4 grama,  skuvajte u pola litre vode. Kada se ohladi u njega dodajte sok od pola limuna. Ukoliko vam je čaj previše ljut dodajte med. Istraživanja pokazuju da je preporučena dnevna doza oko 3-4 grama đumbira. Takođe, narendani koren đumbira možete dodati i u zeleni čaj i time ćete dobiti idealan napitak za detoksikaciju.

Summary
Description
Čaj od đumbira ima brojna lekovita svojstva, a veoma se lako priprema. Pored toga čaj od đumbira, zbog svog ljutkastog ukusa, ugrejaće vas tokom hladnih zimskih dana.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar