Aromaterapija – terapija mirisima

Aromaterapija, kao holistička metoda terapije i lečenja je poznata vekovima. I pored toga što nam biljke primenom aromaterpaije prvenstveno pružaju predivan miris, ona je mnogo više od toga.

Šta je aromaterapija?

Aromaterapija predstavlja terapiju (lečenje) mirisima. Mirisanje se događa preko 10 miliona mirisnih ćelija koje se nalaze u korenu našeg nosa. Molekuli mirisa prouzrokuju hemijsku reakciju u našim receptorima, a ta reakcija je direktno povezana sa limbičkim sistemom koji je centar naših emocija, kreativnosti, motivacije…

Kako je nastao pojam aromaterapija?

Lavanda se koristi vekovima. Stari Grci su je koristili u medicinske svrhe lečeći respiratorne tegobe, dok su Rimljani više uživali u blagotvornim kupkama u koje su dodavali lavandu. Cveće lavande držalo se u sobama kako bi se zaštitili od zaraznih bolesti, poznato je da je kraljica Elizabeta I stavljala kap ulja lavande u čaj da bi se opustila. Izuzetno delovanje lavande na regeneraciju tkiva i brzo zarastanje rana otkrio je francuski naučnik Rene Getefusi 1928. godine izvodeći eksperiment u laboratoriji tokom kojeg se povredio. Opekotine je lečio etarskim uljem lavande i smatra se tvorcem reči „aromaterapija“. Lavanda je i ulje koje se naziva „majkom etarskih ulja“.

Foto: Zoja Pavlović

Šta su eterična ulja?

Eterična ulja predstavljaju koncentrovani, aromatični biljni ekstrakt, takozvanu esenciju (krv) biljke. Biljke od kojih dolaze etarska ulja moraju biti izuzetno čiste a to podrazumeva posebno podneblje u kojem rastu, brigu o zemljištu, semenu (ne sme biti klonirano) i obradi biljke. Takođe, potrebno je da se kontrola kvaliteta i pakovanje u ambalažu sprovode po definisanim propisima i pod budnim okom stručnjaka. Jedino takva su ulja su terapeutska i samo takva mogu da nam pomognu. 

Prava i čista etarska ulja možemo prepoznati i po ceni jer je njihova proizvodnja izuzetno zahtevna. To se ogleda pre svega u količini koja se dobija (malo ulja od velike količine sirovina). Na svetu je samo 1% etarskih ulja terapeutsko, a od toga samo 5% apsolutno bezbedno da se pije. Ovo je najvažnije imati na umu kod odabira proizvođača čija ulja koristimo.

Etarska ulja su potentna, lako ispariva, a koncentracija aktivnih supstanci koji se u njima nalaze im omogućavaju izuzetnu efikasnost dejstva. 

Kako se koriste etarska ulja?

Etarska ulja se mogu udisati, mogu se koristiti topikalno (nanositi na kožu) i mogu se piti. Za udisanje je moguće koristiti difuzere koji po nekoliko sati u prostor raspršuju nano čestice ulja i tako prostorija u kojoj boravimo ili čitav dom postaju prava mala SPA oaza. 

Možemo ih mazati na kožu, nanositi razblažene sa još nekim nosećim (baznim uljem) kao što su kokosovo, maslinovo, jojobino, lešnikovo. A određena ulja se mogu uzimati oralno – mogu se piti u vodi, mlakim čajevima, sa medom.

Eterično ulje nane pomaže smanjenjivanju apetita, nadutosti, glavobolja, tegoba sa organima za varenje. Uje limuna pročišćava naš krvotok, urinarni trak, pomaže kod upornih bakterija, dezinfikuje prostor kada ga raspršujemo… 

Eterično ulje tamjana deluje na ceo organizam, umiruje, prodire kroz kožu i regeneriše je. Nekada se njime trgovalo i smatralo se vrednijim od zlata. 

Foto: Zoja Pavlović

Za razliku od klasičnih lekova, etarska ulja imaju moć da deluju na mnogo više nivoa. Iako često počnemo da rešavamo jedan primarni problem, od njih zapravo dobijamo mnogo više jer sadrže mnoštvo aktivnih komponenti i toliko su složeni da na nas deluju i na fizičkom i emocionalnom nivou.

Za Bonžur pisala: Zoja Pavlović, email: zojtche@gmail.com.

Ostavi svoj komentar