Ulje lavande efikasno u borbi protiv bubuljica

Većina nas je u nekom periodu života mučila muku sa bubuljicama. Tada razmišljamo na koje sve načine da ih zaustavimo. Nekada je problematična koža kompleksan problem i zahteva stručnu pomoć, a nekada možemo i sami da ga rešimo.

Esencijalna i biljna ulja mogu biti sjajna stvar za vašu kožu. Posebno, ulje lavande, osim što ima čaroban miris, ono pomaže u lečenju bubuljičave kože. Ipak, potrebno je napomenuti da je proces nastanka ovog ulja veoma važan, jer se ulja dobijena iz biljaka hemijskim procesom ne smatraju esencijalnim uljima.

Zašto nastaju bubuljice?

U većini slučajeva za nastanak akni i bubuljica na našoj koži, krive su zapušene pore, prekomerno lučenje sebuma. Pogotovo na masnoj koži, veća količina sebuma dovodi do začepljenja folikula dlake, gomilanja dodatnih nečistoća kao i mrtvih ćelija kože.

Ne smemo zaboraviti pubertetske bubuljice koje nastaju zbog hormonskih promena u organizmu. One znaju takođe da budu uporne i iritirajuće, naročito za mlade ljude koji su u ovoj životnoj dobi.

Još jedan faktor za nastanak problematične kože je stres. Bubuljice od stresa su sve češći problem koji pogađa celokupnu populaciju.

Pozitivna dejstva ulja lavande

Najpoznatije je opuštajuće dejstvo lavandinog ulja, zbog čega je čest sastojak parfema. Takođe, znamo da se lavanda često koristi u terapijama za opuštanje.

Osim toga, ulje od lavande je dobar antioksidant.

Kad govorimo o blagotvornom dejstvu ulja lavande na kožu lica, ono pospešuje cirkulaciju i hidrira kožu. Takođe, ono ima antibakterijska svojstva što doprinosi bržem smanjivanju iritacije kože.

Istraživanja koja su sprovedena u svetu pokazuju da je tretman uljem lavande značajno smanjio upalni proces, veličinu bubuljica i vreme potrebno za zalečenje.

Osim toga, lavanda hrani kožu i deluje preventivno protiv fleka i pigmentacije.

Kako se nanosi ulje lavande na bubuljice?

Prvo što je potrebno jeste da očistite kožu lica. Sledeći korak je da nekoliko kapi ulja nanesete direktno na kožu tj. bubuljicu. Eterično ulje lavande je jedno od retkih koje možete koristiti bez dodatnog razblaživanja. Možete ga utrljati u kožu koristeći pamučni štapić ili prst. Važno je samo da ulje ne dođe u kontakt sa očima i sluzokožom.

Ukoliko vam je nega lica vaćna, i želite da mu podarite korisne sastojke lavande, možete povremeno praktikovati i stavljanje toplih obloga koje ste natopili u ovo esencijalno ulje. Poznato je da toplota čini da se pore otvore i na taj način obezbeđuje bolji efekat korišćenja ulja lavande. Ipak, pripazite da obloga ne bude previše topla.

Za kraj, ne smemo za boraviti da pomenemo da postoji čitav niz kozmetičkih proizvoda koji u sebi sadrže ulje lavande. Iako smo se mi u tekstu fokusirali na prirodno esencijalno ulje ove biljke, smatramo da je važno da imate u vidu da ga možete aplikovati i kroz serume za lice, hidrantne kreme i sl.

Ostavi svoj komentar