Milena Marković je ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade

Milena Marković je ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade za roman u stihu Deca“ u izdanju izdavačke kuće Lom. Odluka je saopštena danas u Hotelu Moskva na novinarskoj konferenciji povodom ovog književnog priznanja.

Pored Milene, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu nalazili su se:

Za 68. NIN-ovu nagradu bilo je prijavljeno 196 romana. Pobednika je odabrao žiri čiji su sastav činili: Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić (predsednik žirija).

Milena Marković je srpska spisateljica, pesnikinja i scenaristkinja. Rođena je u Zemunu 1974. godine, a diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napisala je nekoliko drama koje su izvođene na domaćim i međunarodnim scenama. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su dve nagrade Sterijinog pozorja i nagrada Miloš Crnjanski.

Prošlogodišnji dobitnik je Svetislav Basara za knjigu „Kontraendorfin“ u Laguninom izdanju. Basara je još 2006. godine dobio prvu NIN-ovu nagradu za knjigu „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“.

NIN-ova nagrada dodeljuje se za najbolji roman godine, a dodeljuje je nedeljni list „NIN“. Prvi put je dodeljena 1954. godine, kada ju je dobio Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Pored Dobrice Ćosića, NIN-ovu nagradu su dobili mnogi istaknuti pisci poput Borislava Pekića, Branka Ćopića, Miroslava Krleže, Meše Selimovića i Miloša Crnjanskog.

Summary
Milena Marković je ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade
Article Ime
Milena Marković je ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade
Description
Odabrano je 17 romana, koji su se našli u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a selekciju je načinio žiri u čijem se sastavu nalaze: Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić .
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar