Kurkuma –začin ili lek?

Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka iz Azije, koja se koristi kao začin širom sveta. Ona  ima mnoga blagotvorna dejstva po organizam, zbog čega je neki smatraju lekom, a ne začinom. Glavni sastojak kurkume je kurkumin, koji joj daje izrazito žutu boju i koji ustvari sadrži sve željene supstance. Međutim, pored kurkumina u kurkumi se nalaze i velike količine vitamina i minerala, kao što su vitamin B6, folna kiselina, kalijum, gvožđe, mangan. Kurkumu čine i ugljeni hidrati i proteini. Svi ovi elementi zajedno čine kurkumu jednom od najzdravijih biljaka na svetu.

Benefiti po organizam

Kurkuma reguliše inflamatorne procese u telu i pozitivno utiče na raspoloženje (umiruje nervni sistem). Ona ima i veoma povoljne efekte na kosti, zglobove i kožu. Kurkuma može da smanji i nivo glukoze i holesterola u krvi.

Kurkuma je poznata i kao jedan od najmoćnijih antioksidanasa na svetu, jer efikasno neutrališe slobodne radikale u organizmu. Kurkuma može pomoći vašem telu da se oslobodi od mnogih štetnih toksina, koji se unose kroz hranu, vodu i vazduh.

Kurkumu ne piju samo ljudi sa zdravstvenim problemima, već i oni koji žele da osnaže svoj imunitet i organizam. Kurkuma se pija i kao prevencija od Alchajmerove bolesti.

Kurkuma u kozmetici

Kurkuma je jedna od prvih bilajka koja je korišćena u kozmetičke svrhe. Veruje se da smanjuje rast dlačica na licu, kao i pojavu akni i da poboljšava ten. Mnoge žene u Indiji svakodnevno nanose kurkumu na lice pre umivanja.

Danas se kurkuma može naći i u vidu maski za lice koje poboljšavaju teksturu kože, pomažu kod upalnih procesa na koži, akni, suve kože i ekcema, kao i u smanjenju pigmentacije i ujednačavaju tena.

Kurkuma u ishrani

Kurkuma se često koristi u pripremi različitih indijskih jela, a posebno kao dodatak pirinču, krompiru i varivima. Ukoliko krompir pre pečenja izmešate sa kašičicom kurkume on će dobiti zlatnu boju, a ona će mu dodatno poboljšati i ukus. 

Summary
Kurkuma –začin ili lek?
Article Ime
Kurkuma –začin ili lek?
Description
Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka iz Azije, koja se koristi kao začin širom sveta. Ona  ima mnoga blagotvorna dejstva po organizam.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar