Tara prema Forbsu među top 5 prirodnih lepota Balkana

Američki časopis „Forbs“ (Forbes) je svrstao Taru među pet zapanjujućih prirodnih lepota Balkana koje bi trebalo posetiti.

Forbs je opisao Taru kao oazu netaknute prirode, koja se nalazi na četiri sata vožnje od Beograda, a čije je područje prekriveno šumama. Naveli su i da osim izuzetne prirode i životinjskog sveta, Tara ima bogatu istorijsku ostavštinu.

Takođe su istakli i da je ovo idealna destinacija za one koji su u potrazi za divljim životinjama, jer će na Tari moći da vide risa, vukove, sokola i mrkog medveda.

„Na istočnoj periferiji parka se nalaze neke fascinantne istorijske relikvije poput manastira Rača iz 11. veka.“ – naveli su u časopisu.

Tara je planina u zapadnoj Srbiji, a nalazi se na oko 1500 metara nadmorske visine. Obrasla je gustim šumama, proplancima i livadama, a ima i brojne kraške pećine, kao i mnoge zaštićene biljne i životinjske vrste. Na prostoru Nacionalnog parka Tara raste preko 1100 biljnih vrsta, što predstavlja skoro trećinu ukupne flore Srbije. Pored manastira Rača, na Tari se nalazi i lokalitet Mramorje iz 14. veka.

Osim Nacionalnog parka Tara, Forbs navodi još nekoliko lokacija u regionu kao što su Nacionalni park Una u BiH, Nacionalni park Pirin u Bugarskoj, Nacionalni park Kerkin jezero u Grčkoj i Valbone u Albaniji.

Summary
Tara prema mišljenju Forbsa među top 5 prirodnih lepota Balkana
Article Ime
Tara prema mišljenju Forbsa među top 5 prirodnih lepota Balkana
Description
Američki časopis „Forbs“ je svrstao Taru među pet zapanjujućih  prirodnih lepota Balkana koje bi trebalo posetiti.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar