Safari u Africi – šta možete videti i kako se pripremiti

Reč safari na svahiliju znači putovanje. Međutim safari u Africi je sve samo ne obično putovanje. Na ovoj egzotičnoj ekspediciji, imaćete priliku da vidite divlje životinje u njihovom prirodnom staništu. Lavovi koji love na dinama Kalahari pustinje i neodoljivi slonovi koji se kupaju na poslepodnevnom suncu su samo deo magičnih prizora koje ćete videti na ovom neverovatnom putovanju.

Kako da se obučete za safari?

Na safariju se nosi posebna oprema koja podrazmeva krem odeću, od laganog materijala koji se lako suši, jer će vam odeća usled velikih temperatura biti uglavnom mokra. Šešir je neophodan jer je u Africi sunce veoma jako. Obavezne su i majice sa dugim rukavima  i dugačke pantalone koje će nas štititi od komaraca. Nosite duboke, udobne cipele, nikako sandale i papuče. Zemljane nijanse se nose na safariju, kako ne bismo životinjama privlačili pažnju jarkim bojama, koje mogu da ih uznemire.

Koje ćete sve životinje videti?

Lav u svom prirodnom staništu je jedan od najimpresivnijih prizora na safariju. Najverovatnije ćete ga videti kako leži, a ređe kako lovi. On provodi 20 sati dnevno u miru, odmarajući. Jedna od najvećih životinjskih vrsta na svetu je afrički slon. Slonovi su uglavnom mirni i dobri. S obzirom na to da su žirafe najviše životinje na svetu, očekujete da ćete ih lako videti, međutim one se zahvaljujući svojim šarama vešto kriju iza stabala. Afrički leopard i gepard su joše neke vrste iz porodice mačaka, koje ćete imati priliku da vidite. U Africi postoje i tri vrste zebri. Ovu su samo neke od životinjskih vrsta koje žive u Africi.

Šta sve treba obaviti pre putovanja?

Pre putovanja u Afriku, obavezna je vakcinacija. Javite se u  „Institut za Javno zdravlje Batut“ i lekarima recite da putujete u Afriku, a oni će vam dati potrebne vakcine i lekove koje ćete poneti sa sobom. Dobićete i savete šta da pijete i jedete, a šta da izbegavate. Ni slučajno se ne pije voda sa česme.

Obavezno sa sobom ponesite:

  1. Sredstva za dezinfekciju ruku i površina
  2. Probiotike, lekove za bolove i alergije
  3. Kremu sa zaštitnim faktorom
  4. Sredstvo protiv komaraca, za kožu ali i za sobu u kojoj spavate
  5. Zavoj, flastere i sprej za dezinfekciju rana

Prirodne lepote

Pored životinja, Afrika nudi svoje zapanjujuće prirodne.

Safariji su organizovani u različitim zemljama ovog prostranog kontinenta, napoznatiji su oni u Tanzaniji, Namibiji, Ruandi i Keniji.

Okavango delta u Kalahari pustinji

U okviru Kalahari pustinje nalazi se i Okavango delta, tj osušena močvara. U njoj se nalaze različite divlje životinje, krokodili, slonovi i lavovi.

Manjara

Jezero Manjara je sedmo po veličini jezero u Tanzaniji. Severozapadni deo (oko 200 km2) jezera potpada pod Nacionalni park jezero Manjara i Rezervata biosfere osnovanog od strane UNESCO-a 1981. Ovaj nacionalni park poznat je po lavovima koji se penju na drveće, a u njemu živi i 400 vrsta ptica. Posetioci koji dođu na promatranje ptica u toku jednog dana mogu videti i 100 vrsta. Manjara je posebno atraktivna jer se u njoj mogu sresti flamingosi.

Nacionalni park Kruger

Jedan od najvećih rezervata životinja, Kruger, se nalazi na severoistoku Južne Afrike. Bujna vegetacija krasi ovaj park, u kojem možete videti i „veliku afričku petoricu“ koju čine lav, afrički slon, afrički bivo, leopard i crni nosorog. Nacionalni park se nalazi u blizini Johanezburga, najnaseljenijeg grada u Južnoafričkoj republici.

Viktorijino jezero

Jezero Viktorija u Tanzaniji je drugo najveće jezero na svetu, a prostire se na 68.000 km2. U njemu izvire rekla Nil. U ovom jezeru žive nilski konji i krokodili. Ono je udaljeno sedam sati vožnje od Najrobija.

Kilimandžaro

Kilimandžaro je najveća planina u Africi, a nalazi se u istoimenom nacionalnom parku. To je veličanstven prizor kada se posmatra iz sušnih savana.

Hrana na safariju

Afrička kuhinja obiluje začinima i jakim ukusima koji neće prijati baš svima. Za jelo ćete imati obilje svežeg voća i povrća, kus kus, čorbe, piletinu, kukuruz, ribe i vegeterijanska jela. Pre jela obavezno operite voće i povrće!

Usudite se da posetite ovu neverovatnu destinaciju. Ponesite dvogled, fotoaparat i uživajte u nezaboravnim trenucima na safariju u Africi.

Ostavi svoj komentar