Sen Trope – Mesto susreta umetnosti i glamura

Kada čujete da neko pomene Sen Trope (Saint Tropez), prvo na šta pomislite verovatno je glamur. Verujte mi na reč, nije tako. Sen Trope jeste mesto koje obilaze sve svetske zvezde, gde se troši dosta novca, ali sam odiše toplom, ušuškanom atmosferom, bez ikakvog nametanja glamura.

Sen Trope je mala luka, koja se nalazi na najlepšoj, Azurnoj obali. Broji svega pet i po hiljada stanovnika, ali ga u toku godine obiđe pet miliona turista. Uživanje je šetati njegovim uličicama, gde vidite bezboroj zadovoljnih i nasmejanih lica, pune kafiće i mnogo lepih malih galerija. U istoriji moderne umetnosti Sen Trope ima značajno mesto, s obzirom na to da je slikar Pol Sinjak, otkrio ovo mesto i tu doveo slikare poput Matisa, Bonara, Markea. Od malog ribarskog sela, Sen Trope su u devetnaestom veku transformisao u mesto okupljanja umetnika. Svedočanstva o tim lepim vremenima se čuvaju u lokalnom muzeju (Musée de l’Annonciade).

Jedan od najposećenijih restorana, koji gleda na Marinu u kojoj su usidreni različiti brodovi, jahte i jedrilice je restoran Seneki (Sénéquier). Tu možete da sretnete i razna svetski poznata lica.

Ako ste došli da uživate u Sen Tropeu, sa očekivanjem da osetite taj glamur, provod, onda zanemarite samo mesto, jer ono to ne pruža. Ako sednete u auto i odmaknete samo desetak minuta od samog centra, možete da vidite predivne kuće i da obiđete neke od najlepših vinarija.

Jedna od posećenijih destinacija u Sen Tropeu, je hotel Biblos.

Ali ne možemo a da ne spomenemo i hotel D Pari (Hotel de Paris) koji se nalazi u centru Sen Tropea. Na samom ulazu u hotel, moćićete da vidite monumentalnu skulpturu plivačice, koju je izradila svestki poznata umetnica Karol Fojerman, sa kojom je i objavljen ekskluzivan intervju na našm portalu.

Sen Trope je gradić kojeg su proslavili mnogi slikari, pisci koji su dolazili da u njemu nađu inspiraciju za svoja dela. Osim njih, svetski džet set se u njemu okuplja te mu daje imidž glamura i luksuza. Ipak možda je Sen Tropeu najpoznatiji po tome što je Mik Džeger baš u njemu zaprosio tada buduću suprugu Bjanku Džeger.

Takođe ga je proslavila i francuska glumica Brižit Bardo, onog časa kada je kročila na tlo. Ona i danas živi u Sen Tropeu, i retko se pojavljuje u javnosti, a kada odluči da izađe, uvek se sjati puno paparaca koji žele da ovekoveče taj trenutak.

Kada su u pitanju plaže i mesta za izlaske, Pampelone ima nekoliko najsofisticiranijih plažnih klubova na planeti. Najpoznatiji klub na plaži Pampelone, je Klub 55. Iako od samog početka nije bio tako glamoruzan, danas ćete tamo sresti mnoge holivudske zvezde, kako baš u ovom restoranu ispijaju koktele i jedu ukusnu hranu. Na tom mestu se nalazila drvena kabina koja je služila kao kafeterija za filmsku ekipu filma „I Bog je stvorio ženu“, u kom glavnu ulogu igra upravo Brižit Bardo.

Najdalji klub na plaži Pampelone, je Tahiti (Tahiti Beach Club). Nastao je davne 1946. godine, ali i dalje ide u korak sa vremenom i vrlo je popularan. Nalazi se na jednoj od najboljih plaža na Francuskoj Rivijeri, a gostima može da ponudi i luksuzni hotelski smeštaj u kojem su prostrane sobe i prelepi pogled.

Ne možemo a da ne pomenemo Niki (Nikki Beach). Na ovom mestu gosti mogu da se opuste na luksuznim ležaljkama uz šampanjac i odličnu muziku.