Per Lašez – neotkriveni turistički biser Pariza

Kada odlazite u Pariz, grad svetlosti, znate da je pod obavezno da obiđete Ajfelovu kulu i približite se tom veličanstvenom umetničko-arhitektonskom delu.

Mi ćemo malo da skrenemo sa teme glavnih znamenitosti Pariza i daćemo vam jedan interesantan predlog. Reč je o groblju Per Lašez (franc. Cimetière du Père-Lachaise), poznatom i kao Istočno groblje. Ne samo da je najveće u Parizu već važi za jedno od najpoznatijih u celom svetu. Na njemu je sahranjen veliki broj poznatih ličnosti, zbog čega je i danas jedno od turističkih atrakcija.

Per Lašez izgleda kao veliki park. Na njemu se nalazi čak 47.000 biljaka i 5.300 stabala.
Do danas je tamo sahranjeno više od 300.000 ljudi.

Grob američkog pevača, tekstopisca, pesnika Džima Morisona koji se nalazi u uglu pesnika je jedan od najposećnijih. To su potvrdili obožavaoci legendarnog Džima 4. jula, kada se navršilo 50 godina od njegove sahrane.

Inače, povodom 10. godišnjice Morisonove smrti 1981. hrvatski vajar Mladen Mikulin izradio je i postavio kamenu bistu na njegov grob.

Pored Džima Morisona, na groblju su sahranjeni i Edit Pjaf, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Isidora Dankan…

Od domaćih imena, na groblju Per Lašez nalazi se urna srpskog filmskog reditelja Gorana Paskaljevića.


Ako se nađete u Parizu, naš predlog je da izdvojite vreme i obiđete ovo mesto, koje opravdava naziv grada svetlosti u kojem se nalazi, jer su i na samom groblju zvezde.