Dela Vladimira Veličkovića u Muzeju savremene umetnosti i Arte Galeriji

„Vizija gledanja nevidljivog’’ u Arte Galeriji

Izložba grafika Vladimira Veličkovića, pod nazivom „Vizija gledanja nevidljivog’’ biće otvorena do 15. novembra u Galeriji „Arte“ u Svetogorskoj 29.

Nakon dve godine od njegove smrti, biće izložene grafike koje su nastale u višedecenijskoj, umetničkoj karijeri ovog umetnika. Iz galerije Arte, naveli su da su imali veoma uspešnu saradnju sa Veličkovićem, tokom njegove karijere.

Na retrospektivnoj izložbi „Omaž Vladimiru Veličkoviću“ održanoj 2020. godine, prezentovani su njegovi radovi u dva galerijska prosora, a posetioci su tada imali priliku da se upoznaju sa grafikom, nastalom na ovim prostorima.

Kustos izložbe, Drago Rakočević, istakao je da među 30 grafika koje su izložene, posebno mesto zauzima serija od 16 radova, koja predstavljaju islustraciju za knjigu „Altenburški orasi“, francuskog autora Andrea Malroa.

Figura kao izraz egzistencije“ u Muzeju savremene umetnosti

U međuvremenu, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu takođe se održava izložba dela Vlade Veličkovića. Izložbu pod nazivom Figura kao izraz egzistencije“ posetioci mogu videti do 21. februara 2022. na svih pet nivoa Muzeja. Prikazano je više od sto radova našeg umetnika, među kojima je i trinaest dela iz zbirki samog Muzeja. Ostala dela su pribavljena iz drugih eminentnih institucija, muzeja, između ostalog: Nacionalnog muzeja moderne umetnosti – Centra Pompidu iz Pariza, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Moderne galerije u Ljubljani, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, i drugih.

Zainteresovani za detaljnije informacije o umetniku i njegovim delima mogu čuti na stručnim vođenim posetama koje će se u novembru održavati četvrtkom u 17h i subotom u 13h. Potrebno je da zainteresovani prijave prisustvo preko maila info@msub.org.rs.

Stvaralački opus, Vladimira Veličkovića, obeležili su grafički otisci prožeti sa motivima obezglavljenih hodača, pacova, kutija, porođaja i požara.

Vladimir Veličković (1935-2019.) bio je srpski slikar i predstavnik nove, moderne, figuracije. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, a odlikovan je i najvišim francuskim priznanjem iz oblasti umetnosti. Bio je i član francuske Akademije lepih umetnosti, a odlikovan je i francuskim Ordenom viteza legije časti.

Foto: Youtube-screenshot

Ostavi svoj komentar