Nedelja mode u Milanu završena – kreatori oduševili raznolikošću

Ovogodišnja Nedelja mode u Milanu donela je mnoštvo različitih kreacija i zapanjujućih revija. Ljubitelji mode, dizajneri i modeli učinili su ovaj dogadjaj posebnim. Nedelja mode trajala je od 21. do 27. septembra, a predstavljeno je više od 125 revija, prezentacija i događaja.

Milano je ove sezone pružio revije uživo uz digitalne prezentacije. Ovo su prve revije uživo posle februara kada su zbog Covida-19 morale da budu on-line.

Disko glamur Fendija

Milansku nedelju mode ove godine otvorio je Fendi, a njegove kreacije odisale su disko glamurom. Kim Jones, dizajner Fendija, ponudio je kaftanske topove, svilene haljine i oštre pantalone za sezonu proleće/leto 2022.

Reviju je otvorio u belom tonu sa prorezanim kaputima, prslucima, pantalonama i haljinama.

„Naša žena se malo opustila – izlazi, oblači se. Svi smo bili toliko dugo zaključani da mislim da nam je to trenutno potrebno.“ – rekao je Kim.

Svtlucave kreacije na reviji Dolče & Gabana

Brend Dolče & Gabana (Dolce & Gabbana) je prikazao svetlucave bluze sa šljokicama, mini suknje i pantalone sa ukrašene kamenjem. Takođe, kao i Fendijeva, revija je odisala disko atmosferom sa svetlucavim ogledalima. Domeniko Dolče (Domenico Dolce) i Stefano Gabana (Stefano Gabbana) koristili su za njih već karakteristične elemente kao što su vez, čipka i cveće. Izložili su i crne bajkerske jakne, kamuflažne kapute, zlatne i srebrne haljine sa resama.

Nežni, pastelni modeli Armanija

Giorgio Armani ove sezone bio je inspirisan morem, tako da njegova kolekcija odiše pastelnim bojama i mekim nijansama zelene i plave boje. Na Nedelji mode u Milanu se predstavio sa elegantnim haljinama od šifona, večernjim haljinama, malim krojenim jaknama i fluidnim pantalonama.

Armani je rekao da je svetu potrebna slatkoća, ljubaznost i osmeh, pa su i modeli na njegovoj reviji odavali baš takav utisak.

Zavodljive Pradine kreacije

Prada je ove godine ponudila dve revije u jednoj. Prezentaciju u Milanu i duplikat u Šangaju, povezan tehnologijom i prikazivan na monitorima uporedo. Set je izgledao kao apstrakcija arhitektonskog modela pravog grada ili onog iz video igrice. Na kreacijama se našlo obilje satena za suknje. Suknje sa običnim džemperima bile su njihov zaštitni znak.

„Seksi nije toliko zanimljivo, ali zavođenje jeste“ – to su dizajneri tražili, a potom i ponudili elegantne haljine ispod kolena u crnoj, ružičastoj i neonsko žutoj boji sa blago suženim strukom i dugmadima na leđima.

Donateli Versaće (Donatella Versace) je ove godine muza bila Dua Lipa, koja je otvorila i zatvorila njenu reviju. Pored nje mnoge poznate ličnosti su prošetale u njenim kreacijama kao što su Điđi Hadid (Gigi Hadid), Lurd Leon (Lourdes Leon), Irina Šaik (Irina Shayk) i Naomi Kembel (Naomi Campbell).

Versace + Fendi = Fersace

Milansku nedelju mode zatvorili su Fendi i Versaće (Versace), neočekivanom inverzijom, naime Donatela Versaće i Kim Jones, umetnički direktor Fendija, zamenili su se i Donatela je kreairala za Fendi, a Kim za Versace. Ovo je do sada neviđena kolaboracija u svetu mode. Revija na kojoj su predstavljni modeli nazvana je simoblično „Fendace“.

Milanska nedelja mode je kulturni i modni događaj, osmišljen 1958. godine i čini veliku četvorku modnih revija, u koju pored Milana spadaju i London, Pariz i Nju Jork.

Foto: Youtube-screenshot