Dekupaž – savladajte tehniku i iskažite svoju kreativnost

Dekupaž je tehnika dekorisanja predmeta ili nameštaja komadima papira. Vrlo zastupljena tehnika, kojom mogu da se bave svi. Potrebno je malo mašte i kreativnosti da biste ideju sproveli i napravili pravo malo umetničko delo. Dekupaž se svodi na isecanje papira, koji može da bude raznih motiva i lepljenje na željeni predmet.

Kako je nastao dekupaž?

Ovo je stara umetnička tehnika, koristi se vekovima da ulepša i dekoriše željeni predmet. Postoje dokazi da se dekupaž primenjivao još u dvanaestom veku, ali sam termin je tvorevina dvadesetog veka. Nastao je od francuske reči decouper, što u prevodu znači izrezati ili iseći. Koreni dekupaža sežu do istočnog Sibira, a onda tehniku usvajaju u Kini. Tamo se koristio za dekorisanje svetiljki, zidova i prozora.

Sa razvojem pomorske trgovine, nakon pet vekova, kineski dekorisani predmeti, stižu i u Evropu, preko Italije. Dekupaž je brza i jeftina alternativa oslikavanju nameštaju, pa se dosta koristila u Firenci i Veneciji za dekorisanje nameštaja.

Ovaj očaravajući hobi je zarazan, pa ga danas mnogi primenjuju. Nema puno ulaganja, tako da za relativno malu sumu novca, možete da promenite odabrani predmet i dobijete potpuno novi. Prema afinitetu i stilu birate kako ćete to da uradite. Kada odaberete motive, zalepite ih na predmet, sledi lakiranje.

Lepljenje motiva

Pre nego što započnete lepljenje potrebno je da osigurate da je površina predmeta čista i glatka. Ako je predmet od drveta, poželjno je da popunite pukotine gitom i izšmirlgate kako biste dobili glatku podlogu. Postoje posebne vrste lepka za dekupaž, mada možete koristiti i standardni lepak za papir. Na predmet koji ukrašavate stavite malo lepka a potom postavite na njega papir na kojem se nalazi motiv koji želite da nalepite.

Potrebno je da pritisnete papir i to od sredine ka ivicama kako biste istisli vazduh. Ukoliko se papir izgužvao prilikom lepljenja, možete ga izravnati valjkastim predmetom, na primer olovkom. Potom posebnom četkicom obrišite lepak. Nakon toga potrebno je premazati motiv još jednim slojem lepka ili druge vrste dekupaž finiša.

Lakiranje dekupaža

Lakiranjem dajete dodatni sjaj, ali i zaštitu. Kada se lepak osušio, možete predmet premazati lakom i to više puta dok ne dobijete željeni izgled. Kada se lak osuši, malom šmirglom možete izravnati neravnine koje nastanu od laka.

Ako vam je lakše, možete pogledati i video sa detaljnim uputstvima kako primeniti dekupaaž tehniku.