Panakota – recept za lagan, ukusan slatkiš

Panakota je italijanski slatkiš koji bukvalno klizi u ustima, sa kojim se lepo zasladite, jer je vrlo prefinjenog ukusa, kremaste i lagane teksture. Panakota tj Panna cotta na italijanskom, znači kuvana pavlaka, tako da samo ime poslastice govori da je glavni sastojak od kog se kolač pravi je slatka pavlaka. Jednostavan je za pravljenje, a u nastavku pogledajte recept.

Potrebni sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 dl mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica  želatina
  • 4 kašike vode

Sloj sa malinama

  • 300 g malina (ili bilo kog drugog crvenog voća)
  • 3 dl vode
  • 5 kašika šećera
  • 30 g  gustina

Recept za pripremu

Prelijete želatin vodom i ostavite da nabubri. Zatim u šerpu stavite pavlaku, mleko i šećer i sačekate da provri, sa povremenim mešanjem. Kada vidite da je provrilo, sklonite šerpu sa ringle, pa umešate vanilin šećer i želatin. Mešate dok se želatin ne otopi.

Smesu izlijete u kalupe ili čaše. Ostavite da se ohladi, na sobnoj temperaturi, nakon toga stavite u frižider da lepo očvrsne.

Ako se odlučite da gornji sloj bude sa malinom, u šerpu stavite maline, šećer i 2 dl vode. Kada provri, umešati gustin razmućen u 1 dl vode. Kuvati nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz mešanje. Smesu prohladiti povremenim mešanjem, pa sipati preko već stegnute panakote. I na kraju opet staviti u frižider, da se ohladi.

Prilikom služenja, dekorisati po želji.