Štrudla sa makom je tradicionalna poslastica, koju malo ko ne voli. Postoje i kupovne štrudle, ali ipak pravu domaću štrudlu ne može ništa da zameni. Štrudla sa makom možda deluje komplikovano za pravljenje, ali mi smo za vas pronašli brzi recept koji će vam se sigurno dopasti.
Potrebno je:
Za fil
- 300 g maka
- Šaka suvih brusnica
- 150 g šećera
- Oko 150 – 200 ml mleka
Za testo
- 600-700 g brašna
- Cela kockica kvasca
- Šoljica mlake vode
- 2 jaja
- 250 g margarina
- Korica rendanog limuna
- Kašičica arome vanile
- Pola šoljice šećera
- Žumance za premazivanje
- Prah šećer za posipanje
Priprema:
Skuvati mak u mleku zajedno sa šećerom dok se ne zgusne. Kuvati oko 15 minuta uz stalno mešanje. Smesa treba da bude gušća, pa u zavisnosti od toga procenite koliko mleka treba da dodate. Kada je mak skuvan dodajte i brusnice u fil.
Brašno umesite sa kvascem, koji ste prethodni razmutili u mlakoj vodi. Potom dodajte margarin, jaja, šećer, koru od limuna, aromu vanile i sve dobro umesite. Ostavite testo da odstoji oko 15 minuta. Testo potom podelite u tri jufke. Razvucite svaku oklagijom i rasporedite fil po testu (po celoj površini). Urolajte testo u rolne i premažite ga žumancetom. Pecite štrudlu oko sat vremena na 180 stepeni.
Isečenu štrudlu pospite sa prah šećerom i uživajte!
Prijatno!