Rukopis „Malog Princa“ prvi put u Francuskoj

Rukopis vanvremenskog klasika „Mali Princ“ koji je napisao Antoan de Sent Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry), biće po prvi put izložen u Parizu, od februara do juna 2022. godine u Muzeju dekorativne umetnosti.

Originalni rukopis ima više od 30.000 reči koje je teško dešifrovati.  Na izložbi će biti izloženo više od 600 dela, koja su pripadala autoru, među kojima su i skice, crteži, kao i brojne fotografije, pesme i novinski isečci.

Antoan de Sent Egziperi napisao je „Malog Princa“ 1943. godine na Long Ajlandu u Njujorku i rukopis od tada nikada nije „napustio“ Ameriku. Pre nego što se pridružio francuskoj ratnoj jedinici u Severnoj Africi, pisac je rukopis poverio prijateljici Silviji Hamilton, a ona ga je 1968. prodala knjižari i muzeju Morgan Library & Museum, koji će rukopis i pozajmiti Muzeju dekorativne umetnosti u okviru izložbe „Susret s Malim Princom“.

„Mali Princ“ preveden je na više od 300 svetskih jezika i prodat je u više od 140 miliona primeraka, što ga čini jednom od najprodavanijih knjiga na svetu. U knjizi autor na jednostavan način piše o toleranciji, razumevanju i veri u ljudsku dobrotu. „Malog Princa“ obožavaju deca i ljudi svih uzrasta, širom sveta.

„Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.“

Summary
Rukopis „Malog Princa“ prvi put u Francuskoj
Article Ime
Rukopis „Malog Princa“ prvi put u Francuskoj
Description
Rukopis vanvremenskog klasika „Malog Princa“ koji je napisao Antoana de Sent Egziperi, biće po prvi put izložen u Parizu, od februara do juna 2022. godine u Muzeju dekorativne umetnosti.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar