Najbolji slikari 20. veka

Slikarstvo 20. veka je bilo složeno i revolucionarno. Umetnici su se oslobodili tradicije i počeli su da eksperimentišu, stvorivši neka od najznačajnijih dela u istoriji umetnosti. Period 20. veka obeležili su različiti umetnički pravci od kubizma, dadaizma do pop arta i apstraktnog ekspresionizma, zbog čega se ovaj vek smatra jednim od najplodnijih perioda u umetnosti.

Mi smo za vas izdvojili neke od najznačajnijih slikara 20. veka.

Frida Kalo

Frida Kalo se istakla svojim autoportretima, koji su predstavljali vizuelni prikaz bolnog života. Njeni autoportreti su prepuni simbola, koji mogu da se tumače na različite načine. Frida Kalo se smatra jednom od najuticajnijih slikarki u istoriji umetnosti. Ona je donela jedinstvenu žensku snagu u svet umetnosti.

Pablo Pikaso

Pablo Pikaso smatra se najboljim umetnikom 20. veka. On je verovatno najveća figura modernizma i kubizma, čiji je jedan od začetnika. Njegove najpoznatije slike su „Gernika“, „Žene iz Alžira“ i „Gospođice iz Avinjona“.

Džekson Polok

Džekson Polok je jedan od začetnika apstraktnog ekspresionizma i tvorac tehnike kapanja. Polok je imao autentične tehnike slikanja, od slikanja sopstvenim telom do prskanja platna velikih dimanzija koja su bila položena na pod. Dve njegove slike nalaze se na spisku najskuplje prodatih slika svih vremena.

Salvador Dali

Dali je jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma. Smatra se jednim od najkreativnijih slikara 20. veka. Na svojim slikama je prikazivao motive i simbole koji su proisticali iz njegovih snova. Neke od njegovih najpoznatijih slika su „Upornost sećanja“, „Slonovi koji se ogledaju u labudovima“ i „Raspeće“.

Endi Vorhol

Endi Vorhol je začetnik pop arta, novog pravca u umetnosti koji je nastao u 20. veku. On je na svojim delima prikazivao poznate ličnosti kao što su Merlin Monro, Odri Hepbern, ali i komercijalne proizvode poput Kampbel supe i Koka Kole.

Pit Mondrijan

Pit Mondrijan je bio holandski slikar i teoretičar umetnosti. On je razvio novi oblik apstraktne umetnosti koji se naziva neoplasticizam. Ovaj pravac odlikuju vertikalne i vodoravne linije, kao i osnovne boje. Njegovo najpoznatije delo, koje je replicirano mnogo puta, posebno u popularnoj kulturi, je „Kompozicija II sa crvenom, plavom i žutom“.

Žan Mišel Baskijat

Baskijat je postao poznat kao deo dua „SAMO“  zajedno sa Al Dijazom. Oni su slikali grafite sa zagonetnim porukama u žarištu Menhetna. Baskijat je bio jedan od najmlađih umetnika koji je izlagao na Vitni bijenalu u Njujorku. Njegova umetnost fokusirala se na odnos bogatih i siromašnih, kao i na situaciju i položaj u kom su se nalazili crnci.

Rene Magrit

Magritove slike odlikuje predstavljanje običnih predmeta u nadrealnom kontekstu. Bio je jedan od najistaknutijih nadrealističkih slikara i uticao je na kasnije pravce u modernoj umetnosti.

Amedeo Modiljani

Amedeo Modiljani je bio italijanski slikar koji je postao poznat po svojim specifičnim aktovima i portretima sa bademastim očima, izduženim vratovima i licima. Njegovo najpoznatije delo je „Ležeći akt“. U jednom periodu svog družio se sa Pablom Pikasom, čiji je portret i naslikao.

Anri Matis

Matis je bio francuski slikar, koji je sa 22 godine napustio pravnu karijeru i uputio se u Pariz u kome je učio slikarstvo u ateljeu Gustava Moroa. Bio je jedan od članova fovizma, umetničke grupe koja je napravila revoluciju u umetnosti 20. veka. Glavna obeležja fovizma su žestina boja i deformacija figura. Najvažnija Matisova slika je „Ples“.

Vasilij Kandinski

Kandinski je bio ruski slikar, koji je poznat i kao pionir apstraktnog slikarstva. Razvio je teoriju boja u kojoj je svakoj boji davao dublje značenje i asocijacije. Neke od njegovih najpoznatijih slika su „Plavi segment“, „Kompozicija X“ i „Fuga“.

Summary
Najbolji slikari 20. veka
Article Ime
Najbolji slikari 20. veka
Description
Slikarstvo 20. veka je bilo složeno i revolucionarno. Umetnici su se oslobodili tradicije i počeli su da eksperimentišu, stvorivši neka od najznačajnijih dela u istoriji umetnosti.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar