Žene koje su ostavile trag u našem svetu

Za neka od najimpresivnijih dostignuća zaslužne su žene. Kroz istoriju one su se hrabro izborile za svoje mesto i pozicije u raznim sferama života. One su morale da se bore za ono što je muškarcima prirodno bilo dato. Ženska autentičnost se nije podržavala, a one su upravo u tome uspele, da ostave neizbrisiv trag u istoriji.

Sve ove žene imaju nešto zajedničko, a to je – hrabrost.

Koko Šanel

„Najhrabriji čin je razmišljati svojom glavom. Naglas.“

Koko Šanel (Coco Chanel) bila je francuska modna kreatorka koja je unela potpuno nove obrasce u shvatanju mode. Odrasla je u domu za decu, u kome je i naučila da šije. Kao devojka pevala je u kabareima, gde je i dobila nadimak Koko, po čuvenoj pesmi iz tog perioda. Ona je napravila revolucionarne promene u ženskoj modi. Oslobodila je žene dotadašnjih stega, tako što je inspiraciju pronašla u muškoj odeći. Kreirala je, do tada, nesvakidašnja ženska odela, pantalone, džempere i ravne potpetice. Stvorila je malu crnu haljinu i šanel odelo od tvida, koji su i danas moderni.

Odri Hepbern

Elegancija je jedina lepota koja nikada ne bledi.“

Odri Hepbern (Audrey Hepburn) je jedna od 100 najvećih filmskih zvezdi svih vremena, prema magazinu „Empire“. Ona je sa samo 24 godine osvojila nagradu Oskar za ulogu u filmu „Praznik u Rimu“. Imala je veoma teško detinjstvo, odrasla je u Holandiji, koja se tada nalazila pod nacističkom okupacijom za vreme Drugog svetskog rata. Preživa je velike poteškoće tokom tog perioda, jer gotovo da nije bilo hrane. Neuhranjenost koju je tada iskusila, pratila ju je tokom čitavog života i nažalost je sprečila u njenoj velikoj želji da postane balerina. Govorila je engleski, holandski, italijanski, francuski i španski jezik. Časopis „People“ proglasio ju je jednom od 50 najlepših ljudi na svetu. Poslednje godine života posvetila je humanitarnom radu i bila je ambasadorka „Unicef-a“.

Kleopatra

„Neću biti poražena.“

Kleopatra je bila žena koja je definisala snagu, odlučnost i moć u doba kojim su vladali isključivo muškarci. Njena lepota je najveći mit, koji i danas intrigira. Kleopatra je bila vladarka Egipta, diplomata, pomorski komandant i lingvista. Bila je u ljubavnoj vezi sa Cezarom i Markom Antonijem, najmoćnijim muškarcima tog doba. Govorila je devet jezika. Kleopatra je poslednji egipatski faraon. Umrla je od ugriza kobre, za koju je naredila da joj se donese i time je, prema egipatskom verovanju, obezbedila sebi besmrtnost.

Sofija Loren

„Svaka žena izgleda lepo ako se dobro oseća u svojoj koži. To nije pitanje odeće i šminke. Već toga kako zrači.“

Sofija Loren (Sophia Loren) je jedna od najpoznatijih italijanskih glumica svih vremena. Glumila je u preko 200 filmova, italijanskih, ali i holivudskih. Ona je prva glumica u istoriji koja je dobila nagradu Oskar, van engleskog govornog područija, za ulogu u filmu „Ciocara“. Magazin „Empire“ proglasio ju je jednom od 25 najseksipilnijih glumica svih vremena.

Princeza Dajana

„Radi ono što ti srce kaže.“

Princeza Dajana (Diana, Princess of Wales) bila je prva žena princa Čarlsa, najstarijeg sina kraljice Elizabete II. Dajana je bila princeza iz stvarnog sveta, ne ona iz bajki. Pokazala je da i ona, kao i svaka obična žena pati, voli i proživljava teške trenutke. Nije volela kraljevske protokole i običaje, oblačila se nesvakidašnje za jednu princezu, nosila je trenerke i široke dukserice. Tokom svog života bavila se humanitarnim radom. Pružila je podršku Međunarodnoj kampanji za zabranu mina. Bila je deo mnogih dobrotvornih organizacija. Poginula je u automobilskoj nesreći, za koju se veruje da je bila nameštena.

Elizabet Tejlor

„Osećam se veoma avanturistički. Postoje mnoga vrata koja treba otvoriti, a ja se ne plašim da zavirim iza njih.“

Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) je bila američko-engleska glumica. Na filmu se prvi put pojavila sa samo 10 godina. Ona je bila jedna od najpopularnijih filmskih zvezdi, a njen život je bio veoma medijski propraćen. Imala je buran ljubavni život, a udavala se osam puta. Elizabet Tejlor je bila borac za ljudska prava, osnivačica fonda za borbu protiv side, modna i gej ikona. Do svoje smrti je navođena kao jedina živa zvezda starog Holivuda. Njen zaštitni znak bile su njene neverovatne, ljubičaste oči. Jedna od njenih najpoznatijih uloga je Kleopatra u istoimenom filmu, za koju je dobila honorar od milion dolara.

Frida Kalo

„Na kraju dana, možemo da podnesemo mnogo više nego što smo mislili.“

Frida Kalo (Frida Kahlo) je bila meksička slikarka, veoma neobične pojave. Nakon teške saobraćajne nesreće, zbog koje je mesecima boravila u krevetu, odustala je od studija medicine i odlučila je da se bavi slikarstvom, kako bi mogla da prehrani svoju porodicu. Njene slike su veoma potresne, mnogima u tom periodu i šokantne, a na njima je prikazivala bolne trenutke iz svog života. Najčešće je slikala autoportrete. Bila je u braku sa slikarom Dijegom Riverom, za koga se dva puta udavala. Bila je i pristalica komunizma, a nagađa se da je bila u vezi sa Lavom Trockim. Nakon što su joj amputirali nogu, zbog teške bolesti, izjavila je „Šta će mi stopala, kada imam krila da letim?“. Volela je cveće i životinje, kao i vedre boje, koje često možemo videti na njenim slikama.

Brižit Bardo

„Moda možda nije žensko oružije, ali joj bar daje municiju.“

Brižit Bardo (Brigitte Bardot) je francuska glumica. Na filmu se prvi put pojavila 1952. godine, a postala je poznata posle uloge u filmu „I Bog stvori ženu“ (And God Created Woman) iz 1956. godine. Bila je seks-simbol 50ih i 60ih godina 20. veka. Bila je jedna od najvećih modnih ikona svih vremena. Njen stil koji odiše ženstvenošću, njena vedrina i zavodljivost ostavili su večni trag u modi, ali i na filmu. Ona je svojom gracioznošću definisala današnje shvatanje francuskog stila i šarma, po kojima su parižanke poznate. Prekinula je filmsku karijeru u svojoj 40. godini i posvetila se borbi za zaštitu životinja.

Valentina Tereškova

„Ako žene mogu da budu železničarke u Rusiji, zašto ne mogu da lete u svemir?“

Valentina Tereškova (Valentina Tereshkova) je prva žena koja je bila u svemiru. Bivša tekstilna radnica iz Sovjetskog Saveza, izabrana je među 400 žena koje su se prijavile za ovu misiju. Obišla je Zemlju 48 puta. Zabeležila je više vremena leta, nego ukupno, kombinovano vreme svakog američkog astronauta koji je leteo pre nje. Tada je imala samo 26 godina.

Olivera Katarina

Olivera Katarina je srpska pevačica i glumica. O njenom glasu i lepoti pisalo se širom sveta. Na italijanskoj radio televiziji RAI, proglašena je najlepšim glasom mediterana. Na više od stotinu koncerata širom sveta izvodila je narodne i romske pesme. Snimala je singl i LP ploče sa srpskom, romskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom. Veliku popularnost stekla je i u Japanu, gde je za potrebe Međunarodnog festivala u Tokiju, otpevala dve pesme kompozitora Doma Suzukija. U francuskoj „Olimpiji“ održala je 72 uzastopna koncerta, na kojima su prisustvovale sve francuske, filmske i muzičke, zvezde tog vremena. Njena najpoznatija uloga je u filmu „Skupljači perja“. Čuveni slikar, Salvador Dali, bio je oduševljen njenom lepotom i glasom, nakon njenog koncerta u Parizu.

Foto: Youtube-screenshot

Ostavi svoj komentar