Francuskinja Brižit Bardo – ikona stila i pop kulture

Brižit Bardo (Brigitte Bardot) je jedna od najvećih modnih ikona svih vremena. Njen stil koji odiše ženstvenošću, njena vedrina i zavodljivost ostaviće večni trag u modi, ali i na filmu.

Ona je svojom gracioznošću definisala današnje shvatanje francuskog stila i šarma, po kojima su parižanke poznate.

Na filmu se prvi put pojavila 1952. godine, a postala je poznata posle uloge u filmu „I Bog stvori ženu“ (And God Created Woman) iz 1956. godine. Bila je seks-simbol 50ih i 60ih godina 20. veka. Prekinula je filmsku karijeru u svojoj 40. godini i posvetila se borbi za zaštitu životinja.

Bardo izrez (Bardot neckline)

Brižit Bardo je kao zaostavštinu u modi ostavila bardo izrez, koji karakterišu gola ramena i vrat. On se može naći na haljinama, košuljama i džemperima, a popularan je i danas.

I pantalone mogu biti zavodljive

Pantalone i jednostavan stil mogu biti podjednako zavodljivi kao i kratke, dekoltirane haljine. Tajna njene privlačnosti nije bila u provokativnom oblačenju, već u autentičnosti. Iz stava se rađa stil, koji ostaje neprolazan. Brižit Bardo se u mladosti bavila i baletom, što je sigurno doprinelo njenoj nežnosti.

Tufne i pepito dezen

Još 60ih godina bili su moderni pepitno dezeni na pantalonama, kaputima i suknjama, a tufne nešto sto se nezaobilazno nalazilo u ormaru. Ni danas se ništa nije promenilo. Ove dezene možemo kombinovati na bezbroj načina i oni nikada neće izaći iz mode.

Šminka, šeširi i ukrasi za kosu

Brižit Bardo je volela šešire sa velikim obodom koje je nosila i na plaži i na crvenom tepihu. Frizura i šminka su još uvek važan deo njenog stila. Marame i trake za kosu su često bile deo njenih prepoznatljivih frizura, a šiške će ostati njen zaštitni znak. Šminkala se uglavnom crnim ajlajnerom i kreonom, što je takođe nešto po čemu ćemo je pamtiti.

Brižit je uvela bikinije u modu

Posle filma „Manina“ iz 1952. godine, bikini je postao predmet interesovanja gotovo celog sveta. Paparaci su je pratili i slikali na Francuskoj rivijeri. Promovisala je ove kupaće kostime od Sen Tropea do Brazila.

Brižit Bardo danas ima 87. godina i još uvek inspiriše svojom elegancijom.

Foto: Youtube-screenshot