Praistorijski čovek u Narodnom muzeju do kraja aprila

Do kraja aprila, posetioci Narodnog muzeja u Beogradu mogu da vide praistorijskog čoveka koji je pre 10.000 godina živeo na teritoriji Lepenskog Vira. Uz pomoć novih tehnologija, koje su oslonjene na naučna istraživanja, stvoren je praistorijski čovek sa kojim se mogu razmenjivati pogledi.

Praistorijski čovek izložen je u delu Narodnog muzeja u kom se nalaze i originalni artefakti iz Lepenskog Vira.

Grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović je uz pomoć analize iskopanih kostiju uradila realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć Metahuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanija i Unreal Engine-a softver, praistorijski čovek na neki način i virtuleno oživeo.

„Koristili smo novu tehnologiju pod nazivom „Digitalni drevni ljudi” koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica“ – izjavila je Sofija Stefanović.

Pogledajte i osnovne podatke o praistorijskom čoveku.

Proces stvaranja praistorijskog čoveka trajao je godinu dana, a obuhvatao je skeniranje lobanje, rekonstrukciju i kreiranje biokinetičkog modela i njegovog pokretanja.

Praistorijskog čoveka možete videti do kraja aprila u Narodnom muzeju u Beogradu.

Summary
Praistorijski čovek u Narodnom muzeju do kraja aprila
Article Ime
Praistorijski čovek u Narodnom muzeju do kraja aprila
Description
Do kraja aprila, posetioci Narodnog muzeja u Beogradu mogu da vide praistorijskog čoveka koji je pre 10.000 godina živeo na teritoriji Lepenskog Vira.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar