The Frajle: Turneja Balkanom „Pesmom da život slavimo” na proleće

Nova godina je počela kako i dolikuje, praznično. U tom duhu, imali smo čast i zadovoljstvo da razgovaramo sa tri sjajne članice benda The Frajle te najavimo njihova dva beogradska koncerta zakazana za 15. i 16. januar. Za Bonžur, one su govorile o svojim nastupima, pesmama koje su snimile prošle godine, turneji Balkanom, i drugim planovima koje imaju u ovoj, novoj 2022.

Bonžur: Da li možete da nam kažete nešto više o novoj pesmi „Tamburaši“? O čemu ona govori, kakve su reakcije publike?

Frajle, tamburaši i Novi Sad, to je nerazdvojna priča. Čim je izašla, pesma je proglašena za žensku boemsku himnu i prvi put govori o tome da i žena može biti boem. Pesmu smo i ekranizovale, i nalazi se na našem novom YouTube kanalu The Frajle Official.


„…Dobro veče, stari dobri tamburaši
Žena koja sama pije, to vas plaši
Priđite…”

Bonžur: Najavile ste koncerte u Kombank dvorani za 15. i 16. januar. Kakav program spremate za ova dva koncerta?

Ovo su dugo čekani koncerti, jer je trebalo da ih već održimo u 2020., ali zbog cele situacije su pomereni i konačno smo ih svi dočekali. Spremamo eksploziju emocija, sa starim i novim pesmama. Ustale smo sa stolica, pa ćemo i plesati. Koncerti pod nazivom „Pesmom da život slavimo”, pozivaju sve dobre ljude da muzikom, kao lekom za dušu slavimo život svaki dan. Beograde, vidimo se!

Nevena Buča (foto: privatna arhiva grupe)

Bonžur: Pesmu „Panonskom mornaru“ ste takođe izdale prošle godine a posvetile ste je pokojnom Đorđu Balaševiću. Kako ste došle na tu ideju? I da li se ona stvorila posle njegove prerane smrti ili je postojala i ranije?

Vest da je otišao Đole nas je sve šokirala i zatekla. Zapravo, nije on nigde otišao, večno će živeti kroz svoja dela koja nam je svima u amanet ostavio. Mi umetnici se umetničkim izrazom opraštamo, pa je pesma njemu u čast nastala odmah nakon ovog nemilog događaja. Pošto Nevena i ja živimo u nastavku Jovana Cvijića, i kao komšije, a i u ime svih nas koji ga volimo, nastala je pesma kao omaž ovom velikom čoveku.

Nataša Mihajlović (foto: privatna arhiva grupe)

Bonžur: Od prošle godine više niste kvartet, jedna članica, Marija je napustila grupu. Kako je to uticalo na vaš rad, vašu energiju a kako na fanove?

Mi smo se „vratile” na scenu nakon pauze koja nas je sve zadesila, odmorne, jače, pune energije i inspiracije. Za to vreme koje smo imale ja sam napisala autobiografiju „Kako sam postala Frajla”, Nevena je snimila serijal emisija o mentalnom zdravlju, a Nataša je usavršila sviranje klavira, što će pokazati na narednim koncertima. Bile smo željne publike, ali i ona nas i ta ljubav je samo ojačala. Desilo se to i da se broj ljudi na koncertima utrostručio, a nama je srce puno jer imamo i novu publiku od Vardara do Triglava.

Bonžur: Da li biste još nešto izdvojile po čemu ćete pamtiti 2021. godinu?

Pamtićeno je po velikim promenama, po novim prijateljstvima, po prekretnicama i dobrim odlukama, po iskušenjima i herojskoj snazi, tonama inspiracije, novim pesmama i prelepim koncertima, ogromnoj ljubavi koju nam u svim situacijama daje naša publika i naši najmiliji.

Jelena Buča (foto: privatna arhiva grupe)

Bonžur: Možete li da nam otkrijete kakve planove imate za novu godinu u koju smo ušli pre nekoliko dana?

U pripremi je velika koncertna turneja širom Balkana, sa tehnikom, produkcijom i ljudstvom kakvu do sada nismo imale, niti je viđena kod nas. Album je u pripremi i stižemo vam sa novim pesmama, novim imidžom, jače nego ikad. Turneja „Pesmom da život slavimo”, kreće na proleće i trajaće dok se ne umorimo, a s obzirom da smo punih 12 godina radile bez pauze, umorićemo se tek u penziji. Jer mi smo žene na sve spremne!

Ostavi svoj komentar