Biseri – večiti, eleganantni, damski

Nosila ih je Odri Hepbern u filmu Doručak kod Tifanija. Bili su čest ukras prelepe Elizabet Tejlor, kao i neizostavni aksesoar Koko Šanel tridesetih godina prošlog veka. Govorimo o biserima.

Biseri su prelep modni detalj kojeg nose prave dame. Ranije su ukrašavali najsvečanije odevne kombinacije, Odrina mala crna haljina se sjajno uklapala uz njih. Danas se nose na razne druge načine. Jedno je sigurno, ne samo da upotpunjuju ono što ste odabrali da obučete, već će vas učiniti gracioznom, elegantnom, prefinjenom.

Sav klasičan nakit od ovog dragog kamena, biserne narukvice, biserne minđuše ili pak ogrlice su jako lepi modni detalji. Sa druge strane, biseri su vremenom proširili svoju upotrebu, jer se neretko nalaze našiveni na džemperima, deo su rajfova za glavu.

Prirodni biseri vrhunskog kvaliteta su visoko cenjeni kao drago kamenje, zbog toga je pravi biser metafora za nešto divno, retko, prefinjeno. Biseri ulepšavaju slike neke od nekih od najznačajnih ženskih figura, poput Kleopatre.

Beli i krem biseri se smatraju univerzalnim i najotmenije izgledaju, ali postoje i crni i žućkasti biseri, koji bolje pristaju na tamnu kožu.

Prema staroj legendi biseri nastaju kada zasvetli munja, a kap rose dospe u školjku bisernjaču. U većini kultura biser je lunarni simbol, koji se vezuje za vodu i žene i upravo zbog toga simbolizuje čednost i čistotu. Drevni Egipćani verovali su da utiče na lepotu, pa su čak pili mleveni prah bisera. Koliko je biser dragocen, govori informacija da samo dvadesetak od osam hiljada školjki može da napravi biser.

Verovanje kod nas je da mlada nikada na venčanju ne treba da nosi bisere, stoga vam preporučujemo da ih koristite za neke druge prilike.

Tik Tok ogrlica

Danas su, pored onih klasičnih, popularne i biserne ogrlice drugačijih oblika. Postoje jednostavne sa jednim ili više redova bisera, kao i one koje su upotpunjene privescima od cirkona i prilagođene današnjim modnim trendovima. Jednu takvu ogrlicu, takozvanu „Tik Tok ogrlicu“, dizajnirala je Vivijan Vestvud, a ponele su je mnoge svetske zvezde, od Rijane do Kajli Džener. One su je promovisale preko ove popularne društvene mreže te odatle i naziv „Tik Tok ogrlica“. Nama se ipak čini da ova ogrlica i te kako liči na onu koju je nosila Odri u filmu Doručak kod Tifanija.

Summary
Biseri - večiti, eleganantni, damski
Article Ime
Biseri - večiti, eleganantni, damski
Description
Nosila ih je Odri Hepbern u filmu Doručak kod Tifanija. Bili su čest ukras prelepe Elizabet Tejlor, kao i neizostavni aksesoar Koko Šanel tridesetih godina prošlog veka. Govorimo o biserima. Biseri su prelep modni detalj kojeg nose prave dame. Ranije su ukrašavali najsvečanije odevne kombinacije, a danas se nose i na razne druge načine. Ne samo da upotpunjuju ono što ste odabrali da obučete, već će vas učiniti gracioznom, elegantnom, prefinjenom.
Author
Publisher Ime
Bonzur.rs
Publisher Logo