Mokra Gora proglašena za najbolje selo na svetu

Mokra Gora je na zasedanju skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu proglašena za najbolje turističko selo na svetu. Odabrana je među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja.

Mokra Gora obiluje prirodnim lepotama i idiličnim pejzažima. Nalazi se između planina Tare i Zlatibora. U njenoj blizini nalazi se muzejsko-turistička železnica Šarganska osmica i Drvengrad etno-selo koje je izgradio reditelj Emir Kusturica.

Na Mokroj Gori se nalaze i mnogobrojni izvori lekovite, planinske vode. Iako ima planinsku klimu, Mokra gora je pogodna i za život i infrastrukturu što su i bili neki od presudnih faktora za titulu koju je dobila.

Pored Mokre gore, za ovu nagradu bila su prijavljena još dva srpska sela – Gostilje i Tršić.

„Mokra Gora u Srbiji je sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svetu. Svetska turistička organizacija prepoznala je Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma. Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet.” izjavila Tatjana Matić je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Priznanje najboljeg turističkog mesta na svetu doprineće razvoju turizma i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice, kao i kulturnih i prirodnih vrednosti. Cilj ovog konkursa je da se proglase najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima.

Pred nama su novogodišnji praznici, te ukoliko do sada niste odabrali destinaciju za vaše praznično putovanje, možda je Mokra gora pravo mesto. Naravno, pod uslovom da je i dalje ostalo slobodnih kapaciteta.

Summary
Mokra Gora proglašena za najbolje selo na svetu
Article Ime
Mokra Gora proglašena za najbolje selo na svetu
Description
Mokra Gora je na jučerašnjem zasedanju skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu proglašena za najbolje turističko selo na svetu.
Author
Publisher Ime
Bonžur.rs
Publisher Logo

Ostavi svoj komentar